Велико Търново. Професионален сомелиерски център ще бъде открит в града.

...
Велико Търново. Професионален сомелиерски център ще бъде открит в града.
Коментари Харесай

Велико Търново: Професионален сомелиерски център ще бъде открит в града чрез съвместен проект между България и Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество

Велико Търново. Професионален сомелиерски център ще бъде открит в града. Той се построява по взаимен план сред България и Румъния, а финансирането е обезпечено по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020. Това стана ясно на конференция, на която бе показана бъдещата конструкция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Наименованието на плана е „ Sommilabour “, а негов началник е Станимир Стоянов, ръководител на Националната винарска асоциация в Сухиндол. Водещ сътрудник е Румънската асоциация за трансфер на технологии и нововъведения от Крайова. В събитието се включи и кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев. Той напомни, че в района се създава вино от хиляди години и традициите са доста остарели, само че развиването им продължава и през днешния ден. „ Ние желаеме преди всичко да създадем доста нови лозя, да възродим нашите обичайни сортове грозде, а по-късно да произведем виновността, с които ни познава цяла България, само че и да ги разпространяваме в Европа, а за какво не и в света. Аз поздравявам планът и считам, че мястото на винения туризъм е точно тук във Великотърновския район, тъй като той е кондензиран с доста винарни и доста богата история “, сподели още Пламен Чернев и пожела триумф на реализацията.
Ръководителят на плана Станимир Стоянов изясни, че главната концепция на плана е да спомогне развиването на лозарството и винарството в България и Румъния по доста съвременни способи. „ Това, което ние би трябвало да продължим са връзките сред лозаро-винарския бранш и всички съпътстващи браншове като туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, с цел да може виното като артикул и то от нашия район да стане все по-познато и разпознаваемо “, разяснява Станимир Стоянов. Румънските сътрудници похвалиха Общината и подчертаха, че точно Велико Търново е най-подходящият град за развиване на плана.
Общият бюджет е в размер на 495 138,65 евро. Основната цел на плана е с построяването на центъра в него да се обучат български и румънски младежи, застрашени от безработица в пограничните региони, с цел да могат да отговорят на увеличаващата се потребност от фрагменти за винарски мазета, магазини за вино, хотели и заведения за хранене, туризъм и други. Професионалният обучителен център по сомелиерство към този момент се построява на Самоводската чаршия. В рамките на дейностите са планувани общо 8 образования в региона на сомелиерството и винения туризъм, в които ще вземат участие 225 румънски и български младежи в риск. Ще бъде основан и Българо-Румънски фразеологичен разговорник за сомелиери, който ще съдържа информация и характерни термини, които ще оказват помощ новообучените сомелиери в връзката им с задгранични клиенти – румънски туристи в България и български туристи в Румъния. В допълнение ще се издадат и Образователни наръчници за екскурзоводи за винени турове, което ще спомогне да се поддържат задачите на плана, да се сътвори претовареност и да се обучат повече хора от групите в риск.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР