Велико Търново. На традиционна сватба, която премина в село Арбанаси,

...
Велико Търново. На традиционна сватба, която премина в село Арбанаси,
Коментари Харесай

Tut.by: 2000 литра вино и 3000 гости – в България проведоха най-многолюдната народна сватба във света

Велико Търново. На обичайната женитба, която мина в село Арбанаси, близо до остарялата столица на България Велико Търново, са се събрали повече от 3000 посетители. С тази цифра уредниците се надяват да попаднат в книгата на Гинес, съобщи белоруската медия Tut.by.
Георги Георгиев и невестата му Ива са решили да поканят колкото се може посетители при едно изискване: всички те да бъдат в обичайни български носии. Младоженецът съобщи, че желае „ да възроди полезностите на нашите предшественици, всичко, което те са считали за значимо, в това число и моралът на античните българи, които са ни разрешили да оцелеем в течение на 500 години иго “. Георгиев оглавява неправителствена организация, чиято цел е да резервира българския фолклор. Казва се, че сватбената гала е като от антични времена.
„ Аз и невестата ми искахме точно такава женитба, по антични обичаи. Искаме да станем образец за тези, които се стремят към същите полезности, макар че това не е главната ни цел.
Организаторът на сватбената гала Валентин Димов съобщи, че „ на сватбата публично са участвали 3065 души. Можехме да съберем и повече, само че попречи горещото време “.
Гостите са били угостени с домашно вино – към 2000 литра. Организаторите възнамеряват да подадат две поръчки за Гинес: за най-многолюдна национална женитба и за най-дълга сватбена маса.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР