Велико Търново. Комплекс за социални услуги за деца ще изграждат

...
Велико Търново. Комплекс за социални услуги за деца ще изграждат
Коментари Харесай

Велико Търново: Комплекс за социални услуги за деца ще бъде изграден в града

Велико Търново. Комплекс за обществени услуги за деца ще построяват във Велико Търново. Това заяви на конференция Росица Димитрова, шеф на Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ в Община Велико Търново, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Финансирането е обезпечено по план „ Изграждане на комплекс от обществени услуги за деца “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “. Безвъзмездната финансова помощ е на стойност 820 000 лв..
Предвидено е обособяването на три нови обществени услуги – Дневен център за деца с множествени увреждания с потенциал 30 места, Преходно жилище за младежи на възраст от 15 до 18 години с потенциал 8 места, и разширение на потенциала на съществуващия все още Център за социална поддръжка. Комплексният център ще се намира в някогашната детска ясла на ул. „ Симеон Велики 3 “ в квартал „ Колю Фичето “. Ще бъде осъществен ремонт на част от постройката, като тя ще бъде пригодена за прилагане. Ще бъдат сменени ВиК и ел. съоръжения, газоснабдяване, ремонт на покриваната структурата, замяна на хидроизолация, направя на топлоизолации, замяна на дограмата. Дворното пространство, което сега е запустяло, също ще бъде пригодено за прилагане. Помещенията ще бъдат обзаведени с кревати, шкафчета. Тоалетните ще бъдат ремонтирани и ще бъдат построени рампи за предугаждане на инвалидни колички. Ръководителят на плана инж. Цанко Бояджиев уточни, че сега текат публични поръчки за избор на реализатор на строително-монтажните работи и на доставките на материалното съоръжение. Ремонтите ще приключат до началото на лятото на 2019 година.
Проектът започва на 12 март 2018 година. Продължителността му е 24 месеца.
Целевите групи, към които е ориентиран плана са деца, настанени в център за настаняване от фамилен вид, в това число деца от 15 до 18 години; деца с увреждания, в това число и децата с тежки множествени увреждания; родители на деца с увреждания, в това число тежки множествени увреждания, които се нуждаят от профилирани консултации; родители на деца в риск, които се нуждаят от консултации; както и евентуални бъдещи приемни родители и осиновители. Целевите групи изцяло кореспондират със заложените в Актуализирания проект за деяние за осъществяване на Националната тактика „ Визия за деинституционализация на децата в Република България “.
„ Чрез реализацията на плануваните вложения, осъществяването на плана ще способства (на локално, районно и национално ниво) за обогатяване на пакета обществени услуги предоставяни в общността От своя страна това ще докара до възстановяване на обществената среда и облекчаване на характерни потребности на разнообразни рискови групи, както и превъзмогването на другите фактори за тяхното образуване. В този смисъл плануваните действия се явяват част от дълготрайната тактика на община Велико Търново за осъществяване на общинската обществена политика като съвременна, ефикасна система от обществени услуги, поставяща в своя център ползвателя, отговаряща на потребностите на общността, осигуряваща еднакъв достъп и непрестанно подобряваща своето качество “, уточни Росица Димитрова.
Тя уточни, че след привършване на инфраструктурните планове ще бъде развита и самата услуга по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР