Велико Търново. Градът има потенциал да приеме филиал на Пекинския

...
Велико Търново. Градът има потенциал да приеме филиал на Пекинския
Коментари Харесай

Велико Търново: Градът има потенциал да приеме филиал на Пекинския езиков университет

Велико Търново. Градът има капацитет да одобри филиал на Пекинския езиков университет - едно от най-големите и влиятелни висши образователни заведения в Китай. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Инициативата за партньорство сред университета в Пекин и Община Велико Търново е на общинския консултант, издател и държавник Нейко Генчев, който е и съпредседател на Института за приложна музеология. Идеята се ражда по време на присъединяване на Нейко Генчев в интернационална конференция и семинар, които се организират в азиатската страна и в които вземат участие представители на десетки страни от целия свят.
В резултат на диалозите, в Старата столица гостува делегация от Пекинския езиков университет, водена от заместник-ректора Джан Баодзюн и от проф. Чън Лися, шеф на отдела за развиване на Институт „ Конфуций “. Гостите бяха посрещнати от заместник-кмета на Велико Търново с сектор „ Хуманитарни действия “ Ганчо Карабаджаков и от основателя на двустранните контакти Нейко Генчев. В диалозите взе участие също и шефът на институт „ Конфуций “ към ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ доцент доктор Искра Мандова.
Ганчо Карабаджаков уточни, че през последната година България все по-силно се утвърждава като районен водач на Балканите, а Велико Търново е със стратегическо местонахождение – пресечна точка на два европейски коридора и на пътя сред Европа и Азия. Заместник-кметът описа за положителните връзки на Старата столица и побратимения й китайски град Сиан. Подчертана бе и ролята на Велико Търново като учебен център, в който се намира най-големият извънстоличен университет – ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, както и Националният боен университет.
Едно партньорство сред общината, просветителни и културни институции и Пекинския езиков университет би кореспондирало по отличен метод с самодейността „ 16+1 “, развила на ново равнище връзките сред Китай, България и страните от Централна и Източна Европа, добави Нейко Генчев. Той напомни, че в съвремието точно нашата страна е във фокуса на вниманието на Китай.
Джан Баодзюн изрази вяра, че един предстоящ филиал на Пекинския университет би привличал студенти и от прилежащите на България страни. Ганчо Карабаджаков уточни, че уместно място за строителството би могло да бъде остарялото военно учебно заведение, където още от идната година стартира оформянето на новия градски център.
Първи стадий на партньорството сред Община Велико Търново и Пекинския езиков университет ще бъде фестивал на китайската просвета и изкуства, който да бъде проведен в старопрестолния град. В рамките на събитието може да бъде показана и активността на висшето учебно заведение. В Старата столица могат да гостуват ансамбли и реализатори от професионалните академии, с които университетът работи.
Мерките и стадиите на партньорството ще бъдат обрисувани в двустранен меморандум, чието правене следва. С плана на съглашението ще бъдат осведомени и съответните министерства в Китай.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР