Велико Търново е център на честванията, посветени на 110 години

...
Велико Търново е център на честванията, посветени на 110 години
Коментари Харесай

Велико Търново

Велико Търново е център на честванията, отдадени на 110 години от оповестяването на Независимостта.

Десетки миряни се събраха в църквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново за утринната литургия в празничния 22-ри септември. Богослужението в средновековния храм води персонално негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий, дружно със свещенослужители от района. В службата взе участие и квартет „ Ангелски гласове ”. Програмата продължава с възстановка в двора на църквата, която ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

В 10.30 на Царевец гостите на празника могат да участват на военният обред по издигане на знамената.

Представителите на институции, жителите и неправителствените организации ще поднесат венци в символ на благодарност пред пирамидата на историческия рид, указваща мястото, където преди 110 години Манифестът е бил прочетен за повторно.

От 11.30 стартира празничното шествие към центъра на града. В шествието ще се включат и участниците в 12-тия Международен фестивал на военните духови оркестри, чийто хазаин е Велико Търново.-->

През целия ден на открита сцена са планувани концерти. Традиционният безвъзмезден екскурзоводски тур " По стъпките на българската държавност " ще стартира от 14.00 часа. По самодейност на Ротари клуб от 15.00 часа ще бъде открит възобновеният надпис на Димитър Багрилов, основан 10 години след оповестяване на независимостта.

Традиционното огромно търновско хоро ще стартира от 18.00 ч. Изпълнението на строевите хватки от представителната част на НВУ " Васил Левски " ще стартира от 19.00 часа на площад " Цар Асен ", половин час по-късно ще бъде обещано началото на тържествената заря инспекция.

Аудио-визуалният театър " Царевград Търнов - тон и светлина " и тържествените илюминации ще стартират от 20.15 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР