Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина

...
Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина
Коментари Харесай

България отбелязва 114 г. независимост


Велико Търново през днешния ден е център на тържествата за 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата " Свети 40 мъченици ", а по-късно е оповестена и в крепостта Царевец. В честванията в старопрестолния град тази заран ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, а вечерта в тържествената инспекция заря ще взе участие служебният министър председател Гълъб Донев.  

Празничните прояви стартират с тържествена литургия в църквата " Св. 40 мъченици ". Независимостта е голям и важен празник, тъй като България резервира достолепието си, уточни великотърновският митрополит Григорий: 

" Всички българи да внимават по какъв начин пазят независимостта, тъй като това е най-ценното ни богатство, тъй като всеки ден тази самостоятелност би трябвало да се отстоява ".  

В крепостта Царевец от 10.30 часа е военния обред по издигане на националния байрак, който Българското национално радио ще излъчи директно. 

Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине пътя от Царевец до паметника Майка България.  

Историци, политици, конституционалисти и специалисти по недвижимото културно завещание се събират за конференцията " Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно състояние и вероятности ". Целта на полемиката е да се разиска статутът, който Велико Търново получи от Народното събрание през 2019 година, уточни заместник-кметът Нейко Генчев: 

" Да се види какво е съществуващото състояние, какво може да се направи при съществуващото законодателство и какви са възможните решения и възможните спънки ". 

Кулминацията на честванията за 114-ата годишната от оповестяването на Независимостта на България е довечера с тържествена инспекция заря на площад " Цар Асен Първи " от 19.30 часа, която Българското национално радио ще съобщи директно. Тържествени церемонни във връзка Деня на независимостта ще има в цялата страна. В Пловдив, Русe, Враца, Ямбол и други градове от страната с военни ритуали ще бъде повдигнат националния байрак и ще бъдат отслужени молебени за благополучие.

В Пловдив  празникът ще бъде маркиран с тържествена гала на площад " 22 септември ". Преди това от Сдружение „ Център Петко Каравелов “ канят пловдивчани да участват на молебена за здраве и благоденствие на целия български народ в църквата " Св. Неделя ". Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов. 

Обявяването на Независимостта на страната ни тържествено ще бъде маркирана и в Ямбол . Официалната стратегия включва боен обред, тематични документални изложения и велопоход до Археологическия резерват " Кабиле ".

С осъществявания на градския духов оркестър и отслужването на признателен молебен, в който ще вземат присъединяване и представителни военни роти от Ямболския гарнизон, ще стартира празничният ден.  

Велопоходът под мотото " Независимост " ще започва в 11:00 часа от площада пред постройката на общината. Финалната точка на колоездачите е Археологическият резерват " Тракийски и древен град Кабиле ". 

Културно-информационният център " Безистена " ще показа две гостуващи изложения с материали от фондовете на Централен държавен списък, озаглавени " Българската самостоятелност " и " Епохата на Фердинанд І ". 

Ден на отворени порти е разгласен в Регионалния исторически музей, както и в общинския Музей на бойната популярност.

С обичаен формален обред ще бъде маркирана 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България в Плевен . Ритуалът стартира в 11.00 часа пред паметната плоча против входа на ДКТ " Иван Радоев " на площад " Стефан Стамболов ". Слово ще произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански. 

Ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на благодарност. В празника с осъществявания ще се включат Общинският хор " Гена Димитрова " с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Настроенията на българите за днешния ден събра кореспондентката ни във Враца Ива Антонова:

- На международната карта се показваме след 22-ри септември. Това дали в нашите глави и нашата душeвност е подвластна или самостоятелна, е обособен въпрос, само че ние сме самостоятелна страна от тази дата.

- Изпълва ме безусловно с наслада, с горделивост, смесени усеща. Малко възприятие на горест по простата причина, че сме една дребна страна, а една дребна страна постоянно е подвластна от някого, само че това не пречи да се борим за нашата си самостоятелност, най-малко да се опитаме да я имаме.

- Това е измежду най-значимите празници в страната и за това е значимо на този ден да сме дружно, да имаме предпочитание да сме дружно, тъй като желанието ни от ден на ден понижава.

- Винаги гордо знамето на независимостта. България е била и в доста по-тежки времена от тези, само че народът ни е интелигентен, народът ни е умен и постоянно е излизал от тежките обстановки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР