Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина

...
Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина
Коментари Харесай

Велико Търново днес е център на тържествата за Независимостта на България

Велико Търново през днешния ден е център на тържествата за 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата " Свети 40 мъченици ", а по-късно е оповестена и на хълма Царевец. В тържествата в старопрестолния град се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, вечерта се чака служебният министър председателят Гълъб Донев, съобщи БНР.

С боен обред в крепостта Царевец беше повдигнат българският трикольор. В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов прикани да спре разединението и да си върнем нормалността. Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че българската самостоятелност е за българския народ и е дело на българския народ: 

" Независимостта принадлежи единствено на мощната страна, на страната със мощните институции, на хората, които ръководят тези институции, с цел да могат да приведат жителите на страната и през най-тежките рецесии ".  

Отново беше прочетен манифестът, с който княз Фердинанд Първи афишира независимостта на 22 септември 1908 година в Търново: 

" С благословението на Всевишния възвестявам съединената на 6 септември 1885 година България за без значение Българско царство ".  

Много жители се включиха в честванията. Сред тях беше младият преподавател по история Йордан Райков и петокласничката Славея: 

" Редно е да се замисляме за патриотизма и за заветите на предците ни освен на днешната дата, значимо е да живеем с тях непрекъснато, тъй като едвам тогава можем да си позволим да изградим едно в действителност крепко общество ". 

" Независимостта идва след свободата. За свободата може и да ти оказват помощ, само че независимостта би трябвало самичък да си я извоюваш ". 

Кулминацията на честванията във Велико Търново е тържествената проверка-заря на площад " Цар Асен Първи ". В нея ще се включи служебният министър председател Гълъб Донев. Тя стартира от 19.30 часа.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР