Велико Търново. Честването на 140-ата годишнина от създаването на Търновската

...
Велико Търново. Честването на 140-ата годишнина от създаването на Търновската
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: Честването на 140-ата годишнина от създаването на Търновската конституция ще е честване за гражданите

Велико Търново. Честването на 140-ата годишнина от основаването на Търновската конституция ще е честване за жителите. Това съобщи във Велико Търново ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Караянчева уточни, че през идващите два месеца жителите ще научат повече за Търновската конституция и за актуалните строители на България – хората, които са основали един от най-прогресивните съществени закони в Европа. „ Това е едно несъмнено огромно събитие, както за Търново, по този начин и за цяла България. На този ден честват освен великотърновци, само че и всички представители на правосъдната власт и Народното събрание. Това е денят, в който е призната Търновската конституция и Княжество България потегля по своя независим път на развиване. 16 април 1879 година е дата, която е не по-маловажна от датата на Съединението и датата на Независимостта “, уточни Цвета Караянчева.
Тя означи, че честванията ще стартират на 5 февруари с концерт на Софийската филхармония в зала „ България “. На 10 февруари ще се организира Ден на отворените порти в Народното събрание, като всички гости ще имат опция да прегледат оригинала на Търновската конституция и дневниците от Учредителното заседание, предоставени от Държавна организация „ Архиви “. В рамките на двата месеца пътуваща галерия ще показва предмети, фотоси и документи от Учредителното заседание в цялата страна. Състезание по диспути също е част от програмата за отбелязването на годишнината. В него ще се включат училищен и студентски клубове по дебатиране, като финалистите ще имат опция да създадат своя спор в Пленарна зала на Народното събрание в София. Кулминацията на честванията ще е във Велико Търново. На 15 април в старопрестолния град ще се организира научна конференция, отдадена на Търновската конституция и настоящата демократична конституция. В Народно читалище „ Надежда “, което тази година отбелязва 150 години от учредяването си, ще бъде открита галерия „ Дневниците на Народното събрания. Читалище „ Надежда 1869 “.
На същата дата във Велико Търново ще се организира тържествено съвещание на Конституционния съд на Р България, което ще бъде водено от ръководителя му Борис Велчев. Очаква се в него да се включи и ръководителят на Венецианската комисия Джани Бокикио. Вечерта, че приключи със театър на отбор „ Българе “ в ДКС „ Васил Левски “, който ще е безвъзмезден за всички великотърновци и посетители на града.
На 16 април във Велико Търново ще се организира изнесено съвещание на Народното събрание, което ще започва с открит урок по Конституция, редом в същия ден и час подобен ще се организира във всички български учебни заведения. След това ще последват изявления на ръководителите на парламентарните групи. Народните представители ще излязат с общо послание към българския народ за идващите 200 години. Честванията ще завършат с поднасяне на венци и цветя на монумент „ Майка България “ в центъра на града и със спектакъла „ Искри “ на Националния гвардейски оркестър. За вечерта са планувани церемониален заря инспекция и лъчение на Аудио-визуалния театър „ Звук и светлина “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР