Велико Търново. 110 участника от 36 държави на 4 континента

...
Велико Търново. 110 участника от 36 държави на 4 континента
Коментари Харесай

Велико Търново: 110 участника от 36 държави ще се включат в 42-рия Международен летен семинар по български език и култура

Велико Търново. 110 участника от 36 страни на 4 континента ще се включат във Велико Търново в 42-рия Международен летен семинар по български език и просвета. Официалното разкриване на събитието е на 15 юли. Това заяви пред публицисти зам.-директорът на събитието доцент доктор Валерия Димитрова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Гостите идват от Европа, Азия, Африка и Америка. Най-много са студентите и преподавателите – хората, които интензивно работят с български език. Сред участниците има софтуерни инженери, програмист, публицисти, банков чиновник, ветеринар, доктор, юристи, екскурзоводи, музикален възпитател, библиотекар и откривател. И тази година ще има такива, които са посещавали семинара и преди. Те са общо 17 на брой.
„ Най-младият участник е Анна Иванова на 10 години от Украйна. Тя ще взе участие с майка си. Имаме и две 18-годишни студентки. Най-възрастните участници са Хилари Бели от Англия на 70 години, която е музикален педагог; Уолтър Елиът от Англия, който е пенсионер на 68 и Вира Писаренко – публицист от Англия на 67 “, сподели още доцент Димитрова. Тя добави, че за първа година има участници и от Азербайджан и Виетнам.
Програмата ще е обичайната. Обучението включва на практика занятия по български език и профилирани семинари, съобразени с ползите на участниците, като ще се подчертава на българското кино, литература и изобразително изкуство. Ще има и образования по фолклор и етнография на български и британски език. Предвидени са и екскурзии до Арбанаси, Жеравна, Враца и Албена. Участниците ще учат и национални песни и танци в някои от вечерите в града. Ще има и прояви, отдадени на литературата, на нациите, на национална кухня и родни гозби и занаяти.
Официалното разкриване ще е на 15 юли от 10.30 часа в Аулата на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Специален посетител ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. Семинарът ще продължи до 4 август.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР