Велико Желев задържан за 72 часа, повдигнаха му обвинениеУволнен директор

...
Велико Желев задържан за 72 часа, повдигнаха му обвинениеУволнен директор
Коментари Харесай

Разследват шефа на „Хидрострой“ за принуда

Велико Желев арестуван за 72 часа, повдигнаха му обвиняване
Уволнен шеф твърди, че му счупили носа

Благой Андонов хванат за злоупотреби

Изпълнителният шеф на холдинга “Хидрострой ” Велико Желев е арестуван и разследван за насила. Жалбата е от неговия чиновник Благой Андонов, че го карали принудително, в това число и с побой да подписва документи с погрешно наличие. Със сигурност акцията на Министерство на вътрешните работи и формираното дело няма нищо общо със строителната активност на една от най-големите компании от сектора.



Велико Желев

Според показанията на Андонов той бил привикан от Желев в офиса на компанията, където шефът му нанесъл му побой дружно с защитата си и в следствие му счупил носа, научи “Труд news ”.

Очевидци на случката обаче са безапелационни, че в действителност Желев в никакъв случай не е посягал на Андонов, нито пък му е строшен носът в офиса на “Хидройстрой ” в София на 23 февруари. За да се потвърди този факт чиновниците на реда са иззели видеозаписи от камерите пред компанията, които потвърждават, че Андонов е напуснал офиса в положително здраве и без следи от побой. Само половин час по-късно обаче отишъл в “Пирогов ”, където е изкарал здравно удостоверение за контузията.



Благой Андонов е на ски почивка в Банско единствено седмица, след датата, в която твърди, че е пребит и му счупили носа в офиса на “Хидрострой ”.

Самият Андонов разгласява във фейсбук фотография от ски почивка в Банско седмица след хипотетичния случай, като на нея по лицето му очевидно няма никакви следи от упражнено принуждение, каквито съгласно медиците би трябвало да има, в случай че единствено няколко дни по-рано му е чупен носа.

Спорът зародил, когато Желев, като притежател на компанията, решил да уволни шефа Андонов поради вътрешни сигнали за злоупотреби, настояват източници на “Труд news ”. В диалог сред двамата излиза наяве, че са открити документи, доказващи недобросъвестното държание на Андонов. Има поръчки за едни и същи действия на разнообразни цени, като голословно е повишавана сумата, плащана на сътрудници и снабдители, а част от процесите са минавали през компании на самия Андонов, регистрирани точно с тази цел, разясниха нашите източници. Тази информация бе доказана през днешния ден и от юрист Менко Менков, зает със отбраната на Желев. От думите на Менков стана ясно, че Андонов употребявал медиатор, посредством който се стигнало до оскъпяване от 5% и вреди от към 70 000 лева Самият Андонов дал пояснения по Кодекса на труда и си признал, а от компанията го уволнили и съобщили за злоупотребата му на прокуратурата на 27 февруари. Стана ясно още, че въпросната компания е “ВДН ”, купена от Желев през 2016 година (виж по-долу позицията на фирмата).

Желев изискал от към този момент някогашният си чиновник да върне парите, които си е присвоил непозволено.

Вместо да го направи, Андонов взема решение да подаде сигнал, че шефът му го е принуждавал да подписва документи с погрешно наличие. В резултат полицията нахлува в офисите на “Хидрострой ”. Самият тип и поведение на Желев приказват, че той не би направил сходно нещо, безапелационни бяха хора пред “Труд news ”, които познават шефа на “Хидрострой ” от над десетилетие и са работили с него до момента в който е бил изпълнителен шеф на пътната организация по време на ръководството на кабинета на Национална движение „Симеон Втори". Те бяха безапелационни, че чакат да потвърди правото си и в съда. Запознати настояват, че офанзивата е по-скоро политическа, като по едно и също време цели съсипване на имиджа на един от най-големите и съществени строителни холдинги у нас, както и да се разчисти пътят за съперници.

Решават през днешния ден дали да пуснат Желев под гаранция
Спорните записи на заповед били за 68 000 лева 
Заплашен е от затвор от 2 до 10 година



Полицаи нахлуха и обискираха както фирмения офис на “Хидрострой ”, по този начин и частният парцел на предприемача Желев край Варна.

Бизнесменът Велико Желев и още двама души се проверяват за нанасяне на лека телесна щета и изнудване на някогашен чиновник да подпише записи на заповед, че дължи 68 000 лв.. Това стана ясно от известие на Софийска градска прокуратура, която през днешния ден пое случая и повдигна обвиняване на Желев. Според текстовете в Наказателния кодекс, в случай че виновността на тримата за групова насила бъде потвърдена пред съда, те могат да получат от 2 до 10 години затвор, санкция от 4000 до 6000 лева и да бъде иззето една втора от имуществото им.

Желев е арестуван за 72 часа и от прокуратурата ще решат през днешния ден дали да го пуснат под гаранция, или да изискат от Софийския градски съд да му наложи непрекъснат арест.

Както писа “Труд news ”, при акцията на Министерство на вътрешните работи във вторник вечерта униформени нахлуха както във фирмения офис на строителния холдинг на бул. “Цар Освободител ” в София, по този начин и в парцела на Желев в курорта “Св. св. Константин и Елена ” във Варна. Иззети бяха документи и компютри, като тази полицейска интензивност се видя прекомерно съмнителна за наблюдаващите, когато през днешния ден се обясни, че следствието няма нищо общо с активността на “Хидрострой ”, а с жалбите на уволнен за злоупотреби шеф.
Позиция на компанията “ВДХ ”: Служителят е уволнен дисциплинарно за нарушавания


Даден е сигнал до прокуратурата

“ВДХ ” АД е народен водач в строителството на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и публични здания, спортно-развлекателни комплекси и хидротехнически уреди и има дълготраен опит в осъществяването на значими национални обекти. Лицето, подало сигнал против господин Велико Желев, е било в трудово правно отношение с “ВДХ ” АД на служба шеф “Строителство ”, оповестиха от компанията в позиция до медиите.
Първоначално е реализирано съгласие сред страните, напускането на служителя да стане по взаимно единодушие, считано от 6 февруари 2023 година

След направена вътрешнофирмена инспекция са открити длъжностни нарушавания, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени пояснения, които той е дал на 24 февруари 2023 година

На база откритите нарушавания, управлението на сдружението е взело решение да бъде изменена заповедта за преустановяване на трудовото правно отношение, от такава по взаимно единодушие, на дисциплинарно уволняване.

На 27.02.2023 година е импортиран сигнал до Софийска градска прокуратура под номер 8124/23 от 27.02.2023 година, в който от работодателя ВДХ АД са разказани откритите нарушавания и е показана готовността на компанията да даде спомагателна информация за потребностите на възможното следствие.

Изключително сме сюрпризирани от внушенията в медиите за обвинявания свързани с насила, побой, документи с погрешно наличие и изнудване - понятия, които изрично опонират на нашите правила на държание и морал.
Ръководството на “ВДХ ” АД
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР