Великият Гетсби е абсолютна класика в американската литература. Авторът Франсис

...
Великият Гетсби е абсолютна класика в американската литература. Авторът Франсис
Коментари Харесай

Богатство, забранена любов, изневери и тъмни мании във “Великият Гетсби на сцена

" Великият Гетсби " е безспорна класика в американската литература. Авторът Франсис Скот Фицджералд самичък разказва 20-те години на XX век като " Ерата на джаза " и в романа си показва блестящия свят и разточителния живот на американската висша класа. Оказва се обаче, че огромната американска фантазия надалеч не е това, което наподобява, а крие тъмни мании, неистини, изневери и закононарушения.
 “Вълшебната флейта ” - опера от Волфганг Амадеус Моцарт с премиера в Софийска опера и балет
Последната опера на Моцарт

“Вълшебната флейта ” с премиера на софийска сцена

Като мистериозния богат мъж, който става жертва на личната си обич и убеждения, сме гледали Леонардо ди Каприо в едноименната екранизация от 2013 година на творбата на Фицджералд. Сега обаче ще можем да я забележим у нас и приспособена за сцена.

Балетът " Великият Гетсби " в Софийската опера слага интернационално известният хореограф Лео Муич. През 2019 година е неговата премиера в Словенския народен оперен спектакъл в Любляна. Той самичък сортира музиката, която включва композиции на Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Самюел Барбър, Бени Гудман, Филип Глас, Глен Милър и Джордж Уайтфилд Чадуик.

Хореографът към този момент е работил с балетната натрупа на Софийската опера по акомодацията на романа на Толстой. " Великият Гетсби " е вторият балет, който ще сложи у нас.

На сцената в основните функции ще забележим балетистите Симеон Атанасов, Фредерико Пинто, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Катерина Петрова, Памела Пандова, Цецо Иванов, Винченцо Каруана и други.
 Катерина Петрова, „ Ана Каренина “, Софийска опера и балет и любовта на примабалерината към изкуството на балета
Примабалерината Катерина Петрова: цената на щастието на сцената и в живота

Падаш, ставаш, само че постоянно продължаваш

Премиерата на " Великият Гетсби " е на 12 април в Софийска опера и балет. Следващите дати са 13, 14, 25, 26, 27 и 28 април, а цялата информация за спектакъла е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР