Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той

...
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник. Той бива разпитван, виновност Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла " Разпни Го ", му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безчет поругания, страдания, неимоверни премеждия. Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Агнец - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове ", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, мрачевина надвиснала над Голгота.

Днес Църквата ни приканва посредством богослужението да вземем присъединяване в най-скръбните събития от Страстната седмица: осъж­да­не­то на гибел на Иисус Хрис­тос, кръс­т­ни­те стра­да­ния, смърт­та и пог­ре­бе­ни­е­то на Спа­си­те­ля (Мат. 27: 1-60).

Черен, тъмен, поразителен е денят, в който Божият Син починал, разпънат на кръст като най-позорен бандит. На Велики петък бил заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която управляващите оставили стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът споделя, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда дружно с Богочовека, съпричастно е на неговата гибел и заравяне. В петък никой не подхваща каквато и да е работа, напомня pravoslavieto.com.

На Велики петък денем се служи Света литургия, тъй като в този ден самичък Господ е принесъл себе си в жертва. На вечерня в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му. Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига алегоричен гроб Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител.

По време на вечерното свещенодействие се прави опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта на Христос. След като се изнесе Плащаницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я поставя на светия трон в олтара.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР