Великденският заек е един от задължителните образи, които отдавна се

...
Великденският заек е един от задължителните образи, които отдавна се
Коментари Харесай

Странната история на Великденския заек

Великденският заек е един от наложителните облици, които от дълго време се свързват с Великден в Западна Европа и в Съединени американски щати. Днес, великденският заек е съумял да се разсели на всички места по света, даже и тук-там, където в никакъв случай не е бил част от културата и традициите на празника.
Мнозина несъмнено се питат по какъв начин по този начин този скоклив другар, който несъмнено не снася яйца, само че по Великден ги разнася насам -натам с кошница, е съумял да заеме централно място в отбелязването на празника?

Може би на този въпрос може да отговори Кейти Едуардс, шеф на Института за интердисциплинарни древен науки (Sheffield Institute for Interdisciplinary Biblical Studies (SIIBS) към Университета в Шефилд, със своята публикация, оповестена в списание Conversation.

Всъщност, зайците имат доста по-дълбока връзка с отбелязването на Възкресение Христово, в сравнение с множеството от нас подозират.

Символът на кръга с трите диви зайци, свързани един с различен посредством своите уши, има много забавна връзка с христианството и може да се открие в редица християнски църкви по целия свят. Разновидности на този античен знак са откривани даже в далечни дестинации като Китай. Неоспоримото му наличие като знак обаче, не дава никакви следи за смисъла и смисъла му в християнството и, както доста други сходни знаци, кръгът с трите заека си остава мистерия. И въпреки всичко зайците се загатват и в библията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР