Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на

...
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на
Коментари Харесай

Томина неделя - Великден на покойниците

Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението на Христа. В този ден се уважава Св. Тома, единият от Апостолите, още прочут с прозвището Тома Неверни. Това име му е обещано, тъй като, когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал на чудото на Възкресението и изискал доказателство - да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

Библията споделя, че в неделята след гибелта си Христос отишъл при апостола и му споделил: " Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я постави на ребрата ми. И не бъди безверен, а набожен. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали. " Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за амнистия. Тома е знак на човешката уязвимост, на търсенето на доказателство за чудото, без религия, че въобще е допустимо. Но Тома остава един от най-ревностните разпространители на християнството.



На Петдесетница апостолите трябвало да изберат между тях кой къде ще отиде да проповядва Божието Слово. На деятел Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той сторил доста чудеса и покръстил доста християни. Повярвала и дамата на един от царете и се покръстила. Тогава той се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения - хвърлил го в тюрма и в огнена пещ. Но апостолът все оставал незасегнат. Накрая Тома умрял, прободен от копие, а мощите му били пренесени в Месопотамия.

В националния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца още веднъж и се носят на гробища, дружно с козунак и хората си ги подават между тях. По канон нищо не се оставя на гроба, с изключение на да се възпламени свещ и да се прелее с вино и вода.

Имен ден на Томина неделя честват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР