Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В

...
Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В
Коментари Харесай

Какво да ядем по време на великденските пости и кои храни са забранени

Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В този интервал се не разрешава даже да се пуши и да се пият алкохолни питиета, научихме от . Той – 7 март, и продължава до 23 април в това число.

Накратко, постът не е просто диета – въздържанието от избрани храни (най-вече на тези с скотски произход) не е самоцелно.

Смята се, че когато пости и се моли, човек се приближава до Бога. Телесното филтриране би трябвало да се съчетава с пречистването на душата. Истинският пост е отдалечаване от злото, възпиране на езика, потушаване на гнева, усмиряване на похотта, преустановяване на клеветите и лъжите.

През Великденския пост всяка седмица е отдадена на някакво събитие или на персона, чиито каузи приканват към примирение и смирение.
 6 тайнствени техники за филтриране на душата  6 тайнствени техники за филтриране на душата  6 тайнствени техники за филтриране на душата  6 тайнствени техники за филтриране на душата
Разрешените храни са растителните: плодове – пресни или изсушени, зеленчуци, включително и кисело зеле, туршии, кисели краставички .

От хлябовете е позволен черният, типовият и сухарите . Могат да се ядат гъби, орехи, всевъзможни каши, приготвени с вода, и е позволено да се пие чай . На Благовещение и на Цветница е разрешено в менюто да има риба .

Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденския пост. През Чистия понеделник – първият понеделник от Великденския пост, е признато цялостно самоограничение от храна . В петъка на първата седмица се позволява да се яде единствено варена пшеница, подсладена с мед или захар .

През останалото време: понеделник, сряда, петък – сухоежбина: вода, самун, плодове, зеленчуци, компоти . Във вторник и четвъртък – гореща храна без лой .

В събота и неделя – храна с растителна лой .

Разумното самоограничение от някои храни по време на Великденския пост е потребно за организма, защото в действителност му работи пречистващо.

Църквата разрешава на някои групи хора да не се постят – строгият пост не се предлага на заболели, дребни деца, възрастни хора, бременни дами и кърмачки.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР