Великденският пазар в северната ни съседка Румъния е доста по-евтин

...
Великденският пазар в северната ни съседка Румъния е доста по-евтин
Коментари Харесай

Пазарът за великденската трапеза в Румъния и у нас - 33 срещу 43 лева

Великденският пазар в северната ни съседка Румъния е много по-евтин от този в България, оповестява Българска национална телевизия.

За великденската софра екип на медията избира главните четири продукта - кг агнешко месо, козунак, яйца и салата. В Русе те костват към 43 лв..

Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино, и то в случай че минималната заплата там е с над 65% по-висока, в сравнение с в България?

С разхлабването на Коронавирус ограниченията на фермерския пазар все по-често се чува българска тирада. Сънародниците ни купуват най-много агнешко месо, тъй като е 5-6 лв. по-евтино, в сравнение с в България. Но има и друга основна разлика.

Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, до момента в който у нас е 710 лв.. Тоест на пазара най-важното предписание е с какви приходи купуваме стоката.

"Българите купуват, тъй като виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, само че всичко се подвига - бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния не живеем добре с тези цени ", допълват месттине.

И все пак храната в Румъния е с 25% по-евтина, в сравнение с у нас.

И макар че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния коства към 33 лв.. В България обаче за същите артикули плащаме 10 лв. повече. Първо избираме зеленчуците за салатата.

"Цената е 10 лв.. Не е ли доста скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества ", разяснява Александър Баландин, зеленчукопроизводител.

Много от хората се отхвърлят и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе приблизително коства 22 лв., оповестява Българска национална телевизия. Като прибавим яйцата и козунака, сметката за великденската софра с артикули от България излиза 43 лв. против 33 в Румъния.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР