Великденските пости наближават- Тази година те започват на на 18

...
Великденските пости

Снимка: Pixabay/Couleur

Коментари Харесай

Великденските пости: Кога започват, какво да не ядем и какво да си сготвим

Великденските пости наближават- Тази година те стартират на на 18 март и ще продължат до май. През този интервал вярващите са призовани към примирение, пост и молитва, с цел да очистят душите си и да се приготвят за празника Възкресение Господне.

През този париод би трябвало да се откажем от месни артикули, алкохол и други изкушения

Така вярващите се  подчиняват на духовно обновяване и хладнокръвие. Освен това значимо е визитата на черква, четенето на духовна литература, изповедта и причастието. В

Великият пост е интервал на подготовка за най-важния християнски празник – Великден. Той е с дълготрайност 40 дни и припомня за тестванията, които е претърпял Исус Христос преди разпъването и възкресението си.

Великденски пост – какво не се яде

Постните дни включват самоограничение от месо, млечни артикули и яйца, както и алкохол, тютюн. Забранени са всевъзможни скотски артикули, а олио и други растителни мазнини са неразрешени единствено в първата и последната седмица от поста.

Великденски пости – какво може да ядем

Седмица преди началото на поста се прекратява потреблението на месо. Последният ден, в който то може да се употребява е на Месни Заговезни на 10 март 2024. Последният ден, в който може да се ядат скотски артикули, като се изключи месо, е Сирната неделя на 17 март. Тогава се яде риба, баница, ориз, халва, печено сирене, яйца, мляко.

Много вярващи вземат решение да постят всяка сряда и петък – дните от седмицата, които означават разпятието и гибелта на Исус Христос. По време на Великия пост вярващите се молят, въздържат се от визити тук-там за развлечение и се занимават с каузи на състрадание.
Великденски пости – какво се яде

По време на Великденските пости се употребяват най-вече пресни и сушени плодове, зеленчуци (пресни и мариновани), бобови храни, жито, ядки, семена, каши, чай, черен самун.

Най-строг е постът в първата и последната седмица

В първия понеделник, както и в деня на Разпети петък, се изключва всякаква храна.

Всеки вторник и четвъртък е позволена потреблението на гореща храна, само че тя би трябвало да е без лой. В първия петък се употребява единствено жито, може да е овкусено с мед.

В дните събота и неделя е позволена потреблението на растителна лой. Риба се позволява в два от дните по време на постите Цветница и Благовещение. На Разпети Петък не се яде и не се пие нищо даже и вода.

След края на постите, в неделя, се чества Великден

Това е най-радостният празник за християните, защото чества възкресението на Исус Христос от мъртвите и успеха над прегрешението и гибелта. Вярващите честват Великден с празнични служби, свещи и специфични великденски храни като боядисани яйца, козунаци и великденски печива.

Рецепти за Великденски пост

Постна баница

За да я приготвите, ще са ви нужни следните артикули:

1 пакет подготвени кори за баница
100 мл вода
200 гр лук ( авансово измит и нарязан на ситно)
500 гр спанак

Лукът се задушава в малко лой ( в дните, в които е позволено олио) или вода. След това се прибавя спанакът, задушава се до омекване. Добавя се сол към плънката и по избор раздробен пресен джожден. Плънката се разнася върху корите, може да се подготви вита баница или дребни банички. След като се подредят в тавата се заливат във вода. Баницата се пече до златисто в авансово загрята на 190 градуса фурна.

Постна мусака

Необходими са ви следните съставки:

картофи – 1 кг
лук – 2 глави
моркови – 2 броя
червена чушка – 1 брой
сол и подправки по избор
тофу – 200 гр

Картофите и лукът се нарязват на части, варят се в кипяща вода до омекване. Изваждат се от вода и поставят в тавичка, може да ги намачкате с вилица. Добавете нарязаната чушка. Настържете тофуто от горната страна и запечете до златиста коричка в авансово загрята фурна.

Постен ябълков сладкиш

За да го приготвите, ще са ви нужни следните съставки:

брашно и грис – по 100 гр
кленов сироп или захар – 100 гр
ябълково пюре – 250 гр
портокалов сок – 150 мл
ябълка – 1 бр.
щипка канела

Смесете всички съставки, разбийте с миксер. Изсипете половината от сместа в тавичка, подредете от горната страна резенчетата ябълка. Залейте с останалата част от сместа и печете до подготвеност на 180 градуса за към 30 минути.

Източник: Actualno
Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР