Великден в Истанбул, на празник като на празник! След две

...
Великден в Истанбул, на празник като на празник! След две
Коментари Харесай

Стотици българи посрещнаха Великден в Истанбул, църквите в града преливаха от хора

Великден в Истанбул, на празник като на празник! След две години застой поради пандемията, градът се извърши с български туристи.

Българските църкви в Истанбул и Одрин нощес преливаха от вярващи, пристигнали особено с цел да посрещнат светлия християнски празник в места отвън родината, където се пазят и предават изконните християнски обичаи, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Желязната черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог стотици туристи от България участваха на службата за Първото Възкресение, която изнесе свещеникът на българските църкви архимандрит Харалампий Ничев. Със запалени свещи в ръце, вярващите обикаляха двора на църквата, където се намират гробовете на видни радетели на независимостта на българската черква.

“Много, извънредно съм впечатлен от Желязната черква. За пръв път пристигам, бяха ми споделили, че е станала доста красива, в този момент се уверих с очите си, че е прелестна. Службата, словото на отеца, ни развълнува. Хубаво е, че на стотици километри от България, в Истанбул, имаме подобен прекрасен православен храм, където се извършват нашите изконни обичаи. Пак ще дойдем, непременно”, сподели пред Българска телеграфна агенция Марио Станев от Бургас, който дружно със брачната половинка си и внучката си бяха пристигнали с туристическа група, особено с цел да посрещнат Великденските празници в Истанбул.

Кулминацията на празничната работа за Първото Възкресение Пасха се изнесе в църквата " Свети Йоан Рилски " в екзархийския дом на цариградските българи, където се изнесе Великденската литургия и на която участваха стотици българи, живеещи в Истанбул, посетители от чужбина, туристи от България.

Присъстваха и българските дипломатически чиновници, отпред с генералния консул на България в Истанбул Васил Вълчев и консула госпожа Радослава Кажеджийска.

Точно в среднощ прозвуча звънът на камбаната на църквата " Свети Йоан Рилски ", а архимандрит Харалампий Ничев произнесе от амвона заветните думи ”Христос Возкресе”, в отговор на което стотици хора, кръстейки се, в един глас отговаряха " Воистина Возкресе “.

После дългото шествие от вярващи, със запалени свещи в ръце, излезе от църквата и се събра в двора на Екзархията. Архимандрит Харалампий Ничев в словото си прикани вярващите “светлината, която Възкресението на Спасителя носи със себе си, да бъде постоянно с тях, да бъде мощна вярата им във Възкръсналия от мъртвите Син божи”.

Църковният хор с диригент Киряко Лязе извърши молитвени песнопения, които укрепиха страстите на църковната работа.

След това се извърши обичайна замяна на поздравления за Христос Возкресе, блъскане с боядисани яйца, гощавка с козунаци. Черкуването продължи до късно след среднощ.

В Желязната черква " Свети Стефан " през днешния ден по обяд се изнесе литургията за Второто Възкресение, която бе доста тържествена и всеобщо посетена. Присъстваха и представители на Вселенската патриаршия в Истанбул. Прочетено бе евангелието на разнообразни езици, в това число на турски език.

След обяд в екзархийския дом в квартал Шишли в Истанбул ще се състои обичайна Великденска среща на българската общественост в Истанбул, отпред с ръководителя Васил Лязе.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР