Великден е един от най-важните християнски празници, съпроводен със семейна

...
Великден е един от най-важните християнски празници, съпроводен със семейна
Коментари Харесай

По-малко алкохол, повече вода. 5 прости правила как да не преяждаме на Великден

Великден е един от най-важните християнски празници, съпроводен със фамилна вечеря и вкусни ястия. Въпреки това не е извънредно да преяждаме и да се усещаме неловко след празнична софра. За това по какъв начин да празнуваме Великден без щета за здравето и какви препоръки да следваме, съветва лекарят и здравен експерт Улиана Вернер.

Великденската софра постоянно е богата и разнообразна, мъчно е да устоите на преяждането на този празник. Ако желаете да се насладите на празника, без да изпитвате гадене или тежест в стомаха, ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да го извършите здравословен и апетитен.

Планирайте храненията си

Едно от най-важните правила за отбягване на преяждането е планирането на диетата. Това може освен да обезпечи уравновесена диета, само че и да помогне да се избегне претоварването на стомаха и панкреаса. Помислете авансово какъв брой пъти планирате да ядете и какви храни желаете да ядете. Опитайте се да разделите диетата си на повече дребни хранения денем, вместо на три или четири огромни. Опитайте се да ограничите приема на храни с високо наличие на захар и мазнини.

В взаимозависимост от традициите и желанията на другите райони съставът на великденската софра може да варира. Въпреки това, без значение от това, можете да изберете няколко здравословни ястия, които можете да включите в празничното меню:

1. Салата от пресни зеленчуци: Тази салата може да съдържа домати, краставици, разнообразни типове марули, лук, билки и други пресни зеленчуци. Това е здравословно ядене, богато на витамини и минерали.

2. Рибни ястия: Рибата е богата на протеини и омега-3 мазнини, които поддържат здравето на сърцето. Можете да печете риба със зеленчуци или да я приготвите на пара.

3. Плодови десерти: Вместо тежки торти и пайове, можете да сервирате леки плодови десерти като плодови салати или смеси от горски плодове.

4. Зеленчукови гарнитури: Вместо висококалорично картофено пюре, можете да приготвите гарнитура от зеленчуци като броколи, моркови или тиква, които съдържат доста витамини и минерали.

Изберете здравословни ястия

На великденската софра може да е мъчно да спазвате диета и да изберете верните ястия. Опитайте се обаче да дадете желание на ястия, съдържащи повече зеленчуци, билки, плодове, риба или пиле. Те имат огромно количество витамини и минерали, нужни за поддържане на здравето. Те също са богати на фибри, които ви оказват помощ да се чувствате сити по-дълго, с цел да предотвратите преяждането. Изборът на риба или пиле пред мазни меса като свинско или говеждо може да помогне за понижаване на количеството мазнини и калории, които консумирате. Например, вместо да избирате мазни сосове, с цел да подправите ястията си, използвайте пресни билки и подправки.

Не забравяйте за водния баланс

По време на празнична вечеря можем да забравим за водата. Важно е да приемате задоволително течности денем, с цел да поддържате тялото си хидратирано. Опитайте се да избягвате газирани питиета с високо наличие на захар.

Насладете се на храната си на постепенно движение

Не яжте небрежно, а се наслаждавайте на всяка хапка. Бавното дъвчене ще ви помогне да се почувствате сити в точния момент и да намалите количеството употребявана храна.

Намалете приема на алкохол

Православните християни обичайно пият на Великден алено, сладко мощно вино, което символизира кръвта на Христос. Важно е обаче да запомните, че огромни количества алкохол могат да бъдат нездравословни и да доведат до преяждане. Препоръчително е да пиете алкохол в умерени количества и да осигурите на тялото си задоволително вода или е по-добре да дадете желание на безалкохолни питиета.

Великден е прелестен празник, който изисква доста подготовка и внимание. Независимо кои ястия ще изберете за празничната софра, значимо е да запомните, че здравословното хранене е ключът към триумфа.

Ако желаете да сте цялостни с сила и да запазите здравето си по време на тържеството, следвайте рекомендациите за умерена консумация на алкохол и подготвяне на здравословни ястия. Също по този начин помнете значимостта на постоянната физическа интензивност и съответната отмора. Нека празничното въодушевление ви съпътства освен по време на Великден, само че и през цялата година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР