Великден е един от най-големите празници, който се празнува почти

...
Великден е един от най-големите празници, който се празнува почти
Коментари Харесай

Ето какви традиции спазват по света на Великден

Великден е един от най-големите празници, който се чества съвсем по целия свят. Всяко кътче на земята има свои обичаи и вярвания, свързани с празника. Вижте някои от тях.

Финландия
В скандинавската страна на Великден децата излизат на улиците с румени бузки и шалове на главата, носейки метли и върбови клончета. В някои елементи на страната на празника се палят и огромни огньове. Според тяхната традиция, огънят защищава от вещици, които летят в близост яхнали метли сред Разпети петък и Великден.

Полша
Една от традициите в Полша е на Велики понеделник момчетата да пръскат хората с вода. Легендата споделя, че тези девойки, които биват напръскани с вода по Великден ще се омъжат до края на годината. Тази занимателна традиция има корени от кръщението на полския княз Мешко.

Корфу, Гърция
На сутринта, на Велика събота на гръцкия остров има традиция хората да хвърлят от прозорците си керамични саксии, тигани и тенджери. Според някои тази традиция произлиза от венецианците, съгласно други, с това мятане на саксии се приветства пролетта и събирането на нови култури, които ще поникнат в саксиите.

Норвегия
В Норвегия Великден протича малко по-различно или най-малко за множеството норвежци. По това време на годината с изключение на на отмора и празнична софра, норвежците се отдават и на четенето на престъпни романи. Специално за празника се пускат за продажба по този начин наречените „ великденски трилъри “, известни като Paaskekrimmen.
Според историята издаването на крими романи по Великден започва през 1923 година.

Италия
На Разпети петък папата празнува Via Crucis (пътят на кръста) в Колизеума. Огромен кръст с горящи факли осветява небето. На Велика събота и на Великден хиляди гости се събират на площад „ Свети Петър “, с цел да изчакат благословията на папата.

Унгария
В Унгария както в Полша има традиция момчетата да пръскат девойките с вода, само че не каква да е, а парфюмирана. Според техните вярвания поливането с вода има очистващо деяние. След като момичето е напръскано за здраве, момчето пита дали тя ще го целуне.

Верже, Испания
На Велики четвъртък в средновековния град Верже се танцува обичайният танц на гибелта. Той пресъздава подиуми от пристрастеностите. Танцьорите са облечени в черни костюми нарисувани като скелети. Шествието приключва с плашещи скелети носещи кутии с пепел. Танцът стартира в среднощ и продължава в продължение на три часа след началото на ранните утринни часове.

Китай – в Китай преди повече от 3 хиляди години са се боядисвали червени яйца в чест на пролетните фестивали. За китайците яйцата са знак на плодородието.

Хаваи – доста от локалните хора имат вяра, че светът е основан от великански яйца и че слънцето е жълтъкът на яйцето. Древните хора на Хаваите са считали, че този великански гърмеж на яйцето и неговите части са образували Хавайските острови.

Етиопия – в Етиопия великденските празници протичат с празничен фестивал и предхождащи го пости. Тогава не се употребяват месо и млечни артикули. По време на своите празници етиопците ядат специфичен квасен самун, наименуван Дабо. Всеки посетител, който е пристигнал в дома би трябвало да си вземе парче от него.

Австралия – когато при нас е пролет от другата страна на земното кълбо, в Австралия е есен. Боядисват се яйца, които се скриват в градината и децата би трябвало да намерят. Хапват се шоколадови зайци и шоколадови яйца. В Австралия знак на празника е билби – австралийски торбест бозайник, който също като зайчето има дълги уши.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР