Велика сряда е. Според християнската традиция това е срядата на

...
Велика сряда е. Според християнската традиция това е срядата на
Коментари Харесай

Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря и предателството

Велика сряда е. Според християнската традиция това е срядата на буйната седмица. В Православната черква днешния ден е отдаден на покаялата се грешница, която излиза миро върху Божия наследник, описа видинският архемандрит Самуил.
" Когато тя излиза този съд, който е бил с течност, която е доста скъпа-струвала е 300 динари, доста огромна сума за него време, всички споделят: " Как се проля тази течност, можеше да се продаде и с парите от тази течност да се нахранят бедните. " Те сякаш си мислят за нещо положително, само че Исус Христос споделя: " Оставете я! Тя извърши това, което следва да стане. Тя помаза тялото ми с миро. " И в този ден към този момент Исус Христос се приготвя за това, което би трябвало да стане, това, което смущава сърцето на нашия спасител-предстоящото улавяне, идната гибел. И в този трети де е взето решение от Синедриона да осъди нашия спасител-тогава Юда отива и предава своя Господ и избавител на фарисеите, на Синедриона. И това е началото на страданията на нашия избавител Исус Христос. "
На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа. Трябва да забравите за чистенето, прането, шиенето и даже за готвенето. Ако някой престъпи това предписание, има вяра се, че умеенето му ще се отнеме.
Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат огромни китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР