Векове наред Аурора Бореалис е пленявала хората с хипнотизиращото си

...
Векове наред Аурора Бореалис е пленявала хората с хипнотизиращото си
Коментари Харесай

Учените създадоха изкуствено Северно сияние с помощта на ракета

Векове наред Аурора Бореалис е пленявала хората с хипнотизиращото си показване на цветове, танцуващи по нощното небе. Редица ловци на Северното зарево споделят, че се изисква устойчивост при тежки метеорологични условия и дълго очакване, с цел да станат очевидци на танцуващите светлини.

В момента обаче учените търсят метод да пресъздадат изкуствено неуловимия естествен феномен. Изследователи от Шведския институт по галактическа физика изстреляха ракета BROR от галактическия център Esrange в Северна Швеция предходната седмица.

Идеята е пресъздаването на феномена да помогне за възстановяване на прогнозите за времето в Близкия Космос, с цел да се защитят спътниците и сериозната инфраструктура от щета или цялостна загуба.

Ракетата бе оборудвана с осем кутии с барий, химикал, който нормално се употребява във фойерверките за основаване на ярки зелени светлини.

След като ракетата доближи височина до 240 км, тя освободи бария, с цел да сътвори цветни облаци.

Учените, които стоят зад опита, споделят, че вълните от зеленикаво-бели светлини остават по-дълго от естествените фойерверки в небето, защото се освобождават на доста по-висока надморска височина.

Това проучване ще проправи пътя за по-задълбочено схващане на галактическото време, феномена на полярното зарево и по какъв начин то визира галактическата инфраструктура, която е от решаващо значение за нашите общества на Земята “, изясни пред AFP Кристер Сьоландер, вицепрезидент по научните услуги и началник на отдел „ Полезни товари и летателни системи “ в Шведската галактическа корпорация.
Как Аурора Бореалис въздейства на спътниците?
Аурора Бореалис се предизвиква по време на геомагнитни стихии, защото заредени частици се сблъскват с газове в горната атмосфера на Земята. Изключително мощните стихии обаче могат да нарушат редица услуги, с които човечеството към този момент привикна.

През февруари 2022 година дребна геомагнитна стихия удари 40 чисто нови спътника Starlink и Space X загуби всички тях.

Днес хората не могат да си показват живота без GPS, сателитна телевизия, мобилни телефони и така нататък И с цел да имаме всичко това, би трябвало да разберем галактическото време “, сподели доктор Тима Сергиенко, водещ академик на опита в Шведския институт по галактическата физика.

Подобни опити се организират по света от десетилетия, само че специалистите настояват, че в този момент технологиите са доста по-напреднали.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР