Вежди Рашидов бе удостоен със Златния медал на Кралския артистичен

...
Вежди Рашидов бе удостоен със Златния медал на Кралския артистичен
Коментари Харесай

Вежди Рашидов беше удостоен със Златния медал на Кралския артистичен кръг на Испания

Вежди Рашидов бе почетен със Златния орден на Кралския артистичен кръг на Испания и стана почетен член на Съюза на испанските художници по време на тържествена гала в Двореца Пинятели в Барселона. Най-високото отличие му се присъжда за изключителни заслуги към европейската просвета.

На формалното събитие участваха редица създатели, както и генералният консул на България в Барселона Цветелин Цолов, който сервира особено одобрение и посочи, че творчеството на Вежди Рашидов е оценено толкоз високо от една от най-престижните културни институции в Испания поради неговия неоспорим гений.

„ Колкото и награди да имам, това отличие ми е доста скъпо, тъй като е орден на другарството. Най-важното е, че две страни с доста богата, антична просвета и история се опознаха и в случай че съм бил за малко медиатор на това, се усещам доста щастлив”, призна Вежди Рашидов.

Преди церемонията по награждаването Рашидов беше поздравен и от госпожа Монтсе Агир и Тейшидор, шеф на музеите Салвадор Дали в гр. Фигерас, която изрази вяра креативните контакти сред испански и български галерии да се засилят.

Събитието, проведено от Кралския артистичен кръг и Института за изкуство в Барселона, се състоя в фамозната дворцова Зала на атлантите, строена в края на XIV и началото на XV век.

Кралският артистичен кръг в Барселона е учреден през 1881 година от няколко известни художници за да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР