Веганите, за разлика от вегетарианците, се хранят изключително с растителни

...
Веганите, за разлика от вегетарианците, се хранят изключително с растителни
Коментари Харесай

Веганството - философия на бобеното кюфте

Веганите, за разлика от вегетарианците, се хранят извънредно с растителни артикули и не употребяват нищо, чието произвеждане е обвързвано с употребата на животни. Те изключват от хранителната си диета месото, рибата и морските блага, яйцата и млечните артикули. Не употребяват произведения от скотски генезис като кожа, коприна и вълна, пчелен мед и желатин, както и козметика и тютюни, тествани на животни.

Думата веган е основана от британеца Доналд Уотсън, който я образува от първите и последните букви на vegetarian, в превод вегетарианец. Тя стартира да се употребява публично със основаването на Веган обществото на 1 ноември 1944 година в Лондон. Основателят на придвижването Уотсън става вегетарианец на 14 години, на 30 към този момент е веган и доживява до 95-годишна възраст. Умира през 2005 година

Освен сурови плодове и зеленчуци веганите могат да се изхранват прелестно с вкусни супи. Ако зеленчуците се слагат в гореща вода, супата ще е по-плодова и ароматна. Вкусът <210> може да се обогати с коренов зарзават - магданоз, целина, пащърнак или ряпа. Добре е да се добави настърган чесън или ядки. За усета е най-добре да се прибавят най-вече два типа подправки, тъй като зеленчуците са задоволително ароматни. Може да се сложи паница с нарязани билки на масата, тъй че всеки да добави в порцията си за усет. Зеленчуковите супи усъвършенстват храносмилането и са диетични.

Те вървят отлично с парче благоуханен домакински самун. В забързаното ни всекидневие на респект е изпитана рецепта за бърз домакински самун. Домакините смесват кофичка кисело мляко с чаена лъжичка сода, откакто кипне, прибавят яйце, малко зехтин, няколко нарязани маслини без костилки и брашно колкото поеме. Изсипва се в йена глас и се пече. За веганите разновидността е от брашно, получено от смлени 500 грама сурова елда, 150 грама ленено семе, 150 грама кашу, 150 грама сусамено семе, 1 пакетче бакпулвер, суха фалшификация по желание, да вземем за пример самардала, и литър вода. Всички артикули се разбъркват в купа, изсипват се в тава и се пече 50 минути на 160 градуса.

Ако хлябът и супата не са ви нахранили, може да поднесете и кюфтета от фасул да вземем за пример. Те се вършат от салатен фасул, който е авансово наквасен, сварен и пасиран. Добавя се червен лук, нарязана зелена чушка, зелен лук и маслини, морков и самун. После се прибавя жълтък, може и без него, чесън, кимион, черен пипер, джоджен, чубрица и магданоз. Оформят се кюфтенца и се овалват с брашно, след това - на тигана.

Веганството печели от ден на ден последователи поради изгодите, които растителното меню дава: намаляване, нараснала сила, по-добро сърдечно здраве, намаление на равнищата на холестерола, по-добър сън, сияйна кожа. Затова искащите да изключат животинските протеини от менюто си би трябвало да си набират задоволително растителни протеини - от варива, ядки и семена.

Друг риск, обвързван с веганския метод на хранене, е дефицитът на витамин В12 и калций поради неналичието в менюто на артикули като мляко и сирене. Витамин В12 е значим за здрава имунна система, а калцият - за положителното здраве на костите и зъбите.

Хората, които не употребяват млечни артикули, могат да си набират въпросните субстанции от тофу, спанак и кейл.

Изпитани предписания

Ароматен веган козунак

Необходими артикули: 250 грама бяло брашно, 125 мл веган мляко от кокос и бадем, 30 грама кафява захар, 40 грама кокосово масло, 1/2 пакет суха квас, 1/2 к.л. ванилия, щипка сол, 3 с.л. веган шоколадови късчета

Начин на подготвяне: Маята, ванилията и захарта се разтварят в леко затопленото мляко и се оставят десетина минути. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипва маята и всички останали съставки без шоколада. Ако кокосовото масло е прекомерно твърдо, се разтапя авансово. Замесва се тестото, намазва се с масло отвред, с цел да не хване коричка, и се оставя да втаса на топло за към час. След като удвои размера си, тестото се премесва с малко кокосово масло и шоколадовите късчета и се заплита съгласно моментното ентусиазъм на готвача. Втасва на топло още час-час и половина и се пече на 200 градуса за 30 минути. Изяжда се бързо, преди да са се усетили съседите.

Пролетни кюфтета

Необходими артикули: 1 връзка копър, 2 връзки магданоз, 1 връзка лапад, 2 връзки свеж лук, 1 връзка чесън

Начин на подготвяне: Ситно нарязаните зелении се претриват с малко сол, с цел да омекнат. Добавят се 1 к.ч. овесени ядки, 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно и накиснати от предходната вечер 10 броя бадеми, пасирани с 3 к.ч. вода. Всичко се замесва и се пече за 40 минути на 180 градуса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР