Ведно от най-големите населени места в ОбщинаВидин Капитановциотбелязаха 95-годишнината от

...
Ведно от най-големите населени места в ОбщинаВидин Капитановциотбелязаха 95-годишнината от
Коментари Харесай

В Капитановци честваха 95 години читалищно дело

Ведно от най-големите обитаеми места в ОбщинаВидин Капитановциотбелязаха 95-годишнината от основаването на своето читалище.

Поводът събра в салона на Народно читалище „ Самообразование - 1927 “, село Капитановци някогашни и сегашни самодейци, както и доста поданици на обитаемото място. Сред присъстващите бе и кметът на Капитановци Десислава Венелинова и зам.кметът на община Видин Б.Борисова.

Заместник-кметът на Община Видин поздрави от името на кмета доктор Цветан Ценков и от свое име управлението на читалището и самодейците по случай значимата годишнина. „ Радостно е, че съвсем цялостен век Вие, жителите на село Капитановци, зад постоянно отворените порти на това читалище, съхранявате жив духа на Вашето отечество. Пожелавам Ви здраве, благоденствие и триумфи в благородната читалищна активност “, сподели Борисова. И връчи на ръководителя на НЧ „ Самообразование - 1927 “ Ягодинка Ценкова приветствен адрес от видинския кмет.



В словото си ръководителят на читалището напомни основни моменти от историята на културния институт. „ Изминалите 95 години ни дават самочувствие, че в тези сложни времена читалищното дело продължава. За тези 95 години технологиите се развиха доста, само че все пак читалищното дело не угасна, а даже просперира “, означи Ценкова. Тя благодари на самодейците и техните фамилии, както и на всички, които в годините обратно са помагали на читалището, че поддържат жив „ огъня “, разпален преди 95 години.



Днес НЧ „ Самообразование - 1927 “ е духовно и културно средище, в което деца и младежи, както и техните родители и даже баби и дядовци дружно пазят традициите, обичаите и фолклорното благосъстояние на родното си място. На празничния концерт за следващ път самодейците от съставите при читалището демонстрираха на сцена хубостта на българския фолклор.



Участие в концертната стратегия взеха и самодейци от читалищата в селата Сланотрън и Винарово, както и от НЧ „ Светъл ден-2009 година “, град Видин.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР