Веднъж при един мъдрец дошло младо момиче. Красивата девойка обаче

...
Веднъж при един мъдрец дошло младо момиче. Красивата девойка обаче
Коментари Харесай

Притча за голата душа

Веднъж при един влъхва пристигнало младо момиче. Красивата госпожица обаче била обляна в сълзи.

– Какво да върша? – рекла тя. – Старая се постоянно да бъда добра към хората, да не ги контузвам, да не ги наскърбявам, да им оказвам помощ с каквото мога. И макар цялата ми доброжелателност, вместо признателност и почитание, получавам обиди и горчива подигравка. Дори измежду тях има такива, които се държат искрено враждебно с мен. Толкова незаслужено и обидно! Кажи ми какво да върша мъдрецо? Той я погледнал с усмивка и споделил:

– Съблечи се чисто гола и мини по този начин през града! – Полудяхте ли?! Нали в този тип всеки би ме обезчестил и кой знае какво още направил!

– Ето, виждаш ли! – усмихнал се още веднъж мъдрецът. – Да разкриеш пред хората красивото си тяло се срамуваш. Защо тогава вървиш по света с гола душа? Тя е разтворена като тази врата.

Всеки, който изиска, влиза в твоя живот и в случай че вижда твоите добродетели като отражение на безобразието на личните си пороци, то се старае да те обиди, оклевети или унизи, тъй като го караш да се усеща неловко самичък със себе си. Не всеки има мъжеството да признае, че някой е по-добър от него. Нежелаейки да се трансформира, порочният човек води война с праведника.

– Но какво да направя? – попиталo момичето. – Да излезем, желая да ти покажа градината си. Навън той траял:

– Виж тези прелестни цветя! Дълги години аз се грижа за тях и ги обливам, само че нито един път не съм видял по какъв начин се разпуква пъпката на цвете, въпреки че по-късно се любувам на хубостта и аромата на всяко от тях.

Бъди като цвете, разкривай сърцето и душата си на хората постепенно и незабележимо! Виж кой е заслужен да бъде твой другар и да твори положително, както се полива цвете с вода, и кой къса листчетата и тъпче цветята с крайници.

 Instagram

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР