Веднъж попитали един виетнамски мъдрец как се пие чай. Ето

...
Веднъж попитали един виетнамски мъдрец как се пие чай. Ето
Коментари Харесай

Притча за силата на настоящия момент

Веднъж попитали един виетнамски влъхва по какъв начин се пие чай. Ето и какво дал отговор той:

За да успееш да се насладиш напълно на чая, да го почустваш и помиришеш, би трябвало да насочиш всичките си сетива в сегашния миг и да се потопиш в него с цялото си създание. Само по този начин ръцете ти ще усетят галещата топлота на чашата. Единствено в сегашното можеш да усетиш опияняващото благоухание на напитката и нейния усет.

Ако приготвиш чай, само че мислиш за друго, няма да му се насладиш пълноценно. Ако го оставиш за по-късно, той ще изстине и към този момент няма да е същият...

И в живота е по този начин: Ако не се свържеш напълно с сегашния миг, а все се обръщаш към предишното или се страхуваш от бъдещето, пропускаш насладите на това, което имаш в този момент.

А когато се опомниш, сегашният миг е отлетял. С него и хубостта от живота и дребните наслади. В последна сметка те ще са минали около теб, до момента в който съжаляваш за свършени каузи или се безпокоиш за нещо, което може и да не пристигна.

Смисълът на живота е да живееш тук и в този момент. Миналото не може да се промени, то е завършило деяние. Поучи се от него и продължи. Бъдещето е неразбираемо и може да не пристигна.

Имаш единствено в този момент. Когато спреш да съжаляваш за станалото и да се плашиш от нещата, които може в никакъв случай да не се случат, тогава ще си в сегашното и ще можеш да се насладиш на твоята чаша чай.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР