Веднага щом се покаже тенденция, че в България нещата са

...
Веднага щом се покаже тенденция, че в България нещата са
Коментари Харесай

Мутафчийски: Трупове не могат да се скрият

" Веднага щом се покаже наклонност, че в България нещата са овладени, бихме могли да предложим отхлабване на ограниченията, само че по този начин, че да няма втори пик или в случай че има, той да е невисок. Защо се не помни, че в България не се случват злокобни неща и това е с помощта на ограниченията? Ситуацията в Съединени американски щати е извънредно неуправляема и ние не желаеме да стигаме до такова нещо. Американската система се води една от най-подготвените за посрещане на земетресения, само че и тя не може да издържи. Ние имаме положителни резултати. Каквото желаят да си приказват, труповете не могат да се скрият ". Това съобщи началникът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на ексклузивен брифинг в Министерския съвет. 

Там бе обяснено и по какъв начин се разпределят средствата и консумативите за битката с ковид. Разяснения дадоха вицепремиерът Томислав Дончев, ген. Мутафчийски и шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.„ За страдание напоследък влизаме в режим да се употребява военна терминология, което е неприятно. Днешната среща не е по отношение на това да дадем ответен огън на президента, а да внесем изясненост по отношение на снабдяването на лечебните заведения със защитни дрехи, лекарства и съоръжение ", изясни Томислав Дончев.

Главният комисар Николай Николов напомни, че на 17 март министър председателят Борисов сътвори логистичен център с съществена задача да приоритизира разпределението на персоналните защитни средства.

„ Към момента са разпределени защитни маски за профилиран личен състав - 53 975 броя. Това са най-специалните маски за нашите лекари на първа линия. Разпределени са защитни маски за обща приложимост - 946 950, без тези от Митницата, които са над 500 000; дрехи за профилиран личен състав за многократна приложимост – 3392 броя; облекла за обща приложимост – 10 050 броя; дрехи за обща многократна приложимост - 40 180 броя; защитни очила - 85768 броя, защитни шлемове - 6000 броя ”, съобщи Николов.

Освен това е разпределен 158 000 литра алкохол за стерилизация, както и гел за стерилизация.

Днес ще бъдат разпределени още 1 милион ръкавици, 10 000 от които ще останат в бездънен резерв; 6500 защитни дрехи (1500 от тях отиват в резерв); 19 000 броя защитни маски (2 000 в резерв); предпазни шлемове – 4 000 броя.

„ В множеството аптеки към този момент има маски и дезинфектанти ”, сподели още Николов.

„ Още в първата нощ беше оповестено и освобождението на 8000 костюма от държавния резерв за приемането на първите пациенти ”, съобщи ръководителят на Оперативния щаб ген. Мутафчийски. „ Имаше пътешестване на премиера до Турция, където беше контрактувано едно огромно количество материали в складовете на БЧК, където комисар Николов ги разпределя целево ”, изясни още Мутафчийски.

„ Има акцент върху интензивните отделения за приемане на най-тежко болните. По рекомендация на щаба здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за претрансформиране на всички лечебни заведения в страната. Целта беше да се обособят отделения за COVID-инфектирани и достатъчен брой интензивни кревати, без да се прекъсва естествената работа на лечебните заведения. Едновременно с това защитни средства се предоставяха на болници, гранични служби и служители, които имат чести срещи с жители. И най-много на лекарите, тъй като, в случай че те се разболеят, това е двойна загуба за популацията ”, сподели Мутафчийски.

По думите му през това време се изграждаха Национална лаборатория и лаборатории в Плевен, в „ Пирогов ”, в РЗИ-София, в Бургас, в болница „ Софиямед ”. Скоро следва разкриване на лаборатория и в Пловдив.

„ Това уголемява опциите за тестуване на популацията с надеждни способи. Протече разбор по какъв начин се отразява карантината на лечебните заведения, тъй като плановата активност е неразрешена. Това нанесе огромни загуби на лечебните заведения. Ако няма пациенти, те няма по какъв начин да изкарват пари ”, разяснява още шефът на ВМА. По думите му обаче за предишния месец лечебните заведения са си получили парите.

В резултат на този разбор здравното министерство и НЗОК са взели решение на всички лечебни заведения и доболничната помощ да им бъде заплатено 85% от възнаграждението въз основата на минали приходи, даже без да е регистрирана активност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР