Ведна гора недалеч от Киев група украинци се упражняват да

...
Ведна гора недалеч от Киев група украинци се упражняват да
Коментари Харесай

Украинци ходят на курсове по оцеляване и боравене с оръжие заради заплахата от Русия

Ведна гора близо до Киев група украинци се упражняват да вършат укрития в снега - до момента в който други упражняват с оръжия, те усвояват техники за оцеляване в боязън от съветско настъпление, пишат Макс Дилейни и Жермен Мойон от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

" Ако Русия нападне, ще е доста значимо да владеем тези техники ",

изяснява 29-годишният специалист по информатика Артем Кузменко, участник в двудневното образование.

Украйна е привикнала да води война. От 2014 година някогашната руска република е в спор със сепаратисти в източните райони, подкрепяни от Русия. Конфликтът е взел над 13 000 жертви и макар подписаните мирни съглашения насилието на фронта в никакъв случай не е спирало изцяло. Тревогата обаче набъбна още повече - Русия бе упрекната, че е струпала стотина хиляди бойци покрай украинските граници, подготвяйки навлизане в прилежащата страна. Западът заплашва Москва със наказания и доставя оръжия на Киев.

" Хората в огромните градове бяха привикнали с мисълта, че спорът е някъде надалеч

- споделя инструкторът Сергий Вишневски, сврян в бойната си униформа. - Сега обаче си дават сметка, че войната може да стигне до тях ".

40-годишният деец се е сражавал на фронта, преди да основе тези курсове по оцеляване за цивилни. Установил е възходящ интерес към тях със усилването на страха от инвазия през последните седмици. В околните дни той възнамерява да стартира и образование онлайн; записали са се към този момент 4000 души. "Всеки би трябвало да знае по какъв начин да построи леговище за фамилията си ", счита Вишневски.

33-годишната Яна Каминска, присъединила се в курсовете дружно със своя другар, към този момент е събрала багаж за при положение, че се наложи незабавно да напусне дома си.

За какво ще мисли на първо време? "Първо би трябвало да се погрижим за фамилиите си ", показва тя.

След години война и постоянно припламващи опасения от огромно навлизане на Русия Киев не дава никакви признаци на блъсканица макар тревожните предизвестия на някои западни столици. В магазините не проличава някаква оскъдност, а през уикенда доста хора се разхождаха из заснежения център на града.

Да боравиш с "Калашников "

Президентът Володимир Зеленски прикани в петък Запада да не всява "паника " и съобщи, че се опасява повече да не бъде предизвикана "дестабилизация " в страната, в сравнение с от офанзива на съветската войска. Но съгласно анкета от предходната седмица 48 на 100 от украинците считат, че Русия може да нахлуе, а от ден на ден организации ги приготвят за най-лошото.

Близо 300 души се събраха през вчерашния ден в Киев за военно образование на територията на зарязан цех.

Инициатор бе една националистическа партия, основана от някогашни доброволци, взели участие в боевете против сепаратистите от източните райони. "Паника може да стартира там, където хората не знаят по какъв начин да реагират, по какъв начин да си служат с оръжие, по какъв начин да се пазят, какво да вършат, в случай че стартира пукотевица ", изясни Максим Жорин, някогашен пълководец на предизвикващия спорни отзиви батальон "Азов ", сражавал се с проруските сепаратисти.

Разделени на дребни групи, участниците - най-вече младежи, само че и фамилии, се научиха да държат и боравят с автомат, употребявайки дървени макети на "Калашников ". Усвоиха на практика умения за оказване на първа помощ, а в руините на една къща им демонстрираха по какъв начин да се движат в постройка, завладяна от сили на врага.

"Прибери левия крайник! " - провиква се един инструктор към юноша, трениращ превръщане кръгом с оръжие в ръце. "Това е моята страна, по какъв начин да не се безпокоя? ", изяснява пред Агенция Франс Прес 20-годишният Евген Петрик. Не е сигурен, че Русия скоро ще нахлуе в страната - "но би трябвало да сме подготвени ", споделя той.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР