Вечното небитие не би трябвало да те тревожи, ако си

...
Вечното небитие не би трябвало да те тревожи, ако си
Коментари Харесай

Четем най-доброто от Уди Алън в нови сборници

„ Вечното несъществуване не би трябвало да те тревожи, в случай че си се облякъл уместно за него “; „ Мисъл: за какво индивидът убива? За да си набави храна. И освен поради това – постоянно се постанова да се достави и с пиво “; „ Не ще и дума, че има незабележим свят. Въпросът е близо ли е до центъра на града и в какъв брой часа го затварят вечер “; „ Парите са за предпочитане пред бедността даже и единствено поради финансовата страна на въпроса “… Това е единствено дребна част от комедийните бисери, които откриваме в първите две книги на Уди Алън – „ Квит сме “ и „ Без перушина “.

 

Сборниците излизат на български на 10 май с логото на „ Кръг “ в дизайнерски издания с твърди корици, чийто художник е Албена Лимони, а преводите са на Георги Шарабов, Борис Дамянов и Теодор Михайлов. „ Квит сме “ и „ Без перушина “ съдържат надлежно седемнайсет и осемнайсет текста от именития и безподобен комедиант. Писани в края на 60-те и началото на 70-те години, когато той още прохожда в киното, през днешния ден те не престават да са тъкмо толкоз занимателни, колкото тогава. Всяка от историите е остроумна, динамична и наситена с истински хрумвания, каквито към този момент познаваме от филмите на Алън. А фактът, че съвсем можем да чуем гласа му да чете дружно с нас, прави книгите още по-забележителни.   

 

          Литературният дебют на Алън – „ Квит сме “ (1971 г.), е взор в неговата бездънна торба с комедийни номера от времето, когато тя е напълно нова. Голяма част от текстовете, включени в този относително къс, само че безумно комичен алманах, са оповестени в началото в авторитетни списания като „ Ню Йоркър “ и преливат от стряскащо точни прозрения за житейските парадокси. В своите разкази, есета и пиеса Алън пародира всевъзможни интелектуални, метафизичен и психически обичаи, както и голям брой еврейски стандарти. А измежду еклектичните тематики, които разнищва, са гибелта, религията, литературата, политическите революции, проведената престъпност, Хитлер, граф Дракула, затлъстяването и даже основаването на сандвича. С втората си книга „ Без перушина “ (1975 г.), основателно приета за класика в комедийния род, кинотворецът и публицист продължава тематиката за човешкото обезсърчение, подбудено от безсмислието на живота, и задълбава в обсесията си по гибелта, екзистенциализма и метафизиката. Заглавието отразява прословутия му невротизъм и е отпратка към фамозното стихотворение на Емили Дикинсън „ Надеждата е това нещо с перушината “. Сред включените разкази, есета и пиеси са „ Изследване на паранормалните феномени “, „ Блудница умница “, „ Кратко, само че потребно управление за гражданско непокорство “, „ За произхода на жаргона “ и несъмнено – „ Ако импресионистите бяха зъболекари “. Залутан сред страниците, също както във филмите си, Алън непрестанно вади от ръкава си изненадващи обрати и в никакъв случай не разрешава да отгатнем по кое време се задават.

 

Той осмива всяка интелектуална рекламация, а методът, по който предлага непредвидена позиция към трагични или изцяло тривиални тематики и обстановки, е чисто комедийно злато. Запитан преди време в изявление по какъв начин е разкрил писателския си глас, Алън дава отговор по този начин: „ Случи се напълно инцидентно. Вече изцяло се бях отказал да пиша прозаичност и се занимавах със сюжети за тв сериали. В същото време се изявявах на кабаретната сцена като комедиант. Един ден от списание „ Плейбой “ желаеха да напиша нещо хумористично за тях и съчиних текст за шаха. По това време бях съвсем женен – за актрисата Луиз Ласър.

 

Тя прочете текста и сподели: „ Леле, мисля, че това е положително. Трябва да го изпратиш на „ Ню Йоркър “. За мен, както и за всички писатели от моето потомство, това списание беше нещо свещено. Но все пак на смешка взех решение да изпратя текста. Бях шокиран, когато ми се обадиха да ми кажат, че в случай че направя някои промени по него, ще го разгласяват. Така че отидох в редакцията, поправих го леко и го пуснаха “. „ Квит сме “ и „ Без перушина “ връщат към златната ера на литературния комизъм. Днес, когато той е толкоз рядко събитие, двата сборника припомнят какъв брой необикновено занимателно може да бъде писаното слово и какво умеене се изисква, с цел да разсмееш същински читателите. Новите издания са част от серията с художествени произведения на Уди Алън, която „ Кръг “ стартира предходната година с неговите най-нови разкази в „ Нулева гравитация “ (2022 г.). Предстои да излязат и сборниците „ Странични резултати “ (1980 г.) и „ Пълна безредица “ (2007 г.).

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР