Вечерта на 30 април срещу 1 май започва т.нар. Валпургиева

...
Вечерта на 30 април срещу 1 май започва т.нар. Валпургиева
Коментари Харесай

Днес е най-мистичната вечер от годината, известна като Валпургиева

Вечерта на 30 април против 1 май стартира така наречен Валпургиева нощ. Тя се отбелязва в Германия, Финландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия.

Празникът има езически корени и е в чест на света Валбурга - позната и като Валбори. Родена е през 710 година, и е племенница на свети Бонифаций, а съгласно легендата и щерка на саксонския принц свети Ричард. 

Валпургиевата нощ поражда като последователност на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Валбори е канонизирана за светица на 1 май 779 година и тази дата носи нейното име в шведския календар. 

Виж още:

Оригинално античните викингски традиции на плодородието са провеждани към 30 април и заради съвпадението с канонизирането на Валбори празненствата одобряват нова форма.

Съчетаването на почитането на Валбори със силата на вековните викингски традиции по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в едно, което през днешния ден се назовава Валпургиева нощ.

В немската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които дружно с други нечисти сили се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се пробват да попречат на идването на пролетта. Смята се, че това е вечерта, в която се вършат най-силните вълшебства и бъдещето се предсказва най-точно.

Виж още:

Според други езически вярвания, вечерта против 1 май настъпвала пролетта. Обичаите претендирали да се палят огромни огньове, символизиращи промяната на сезоните.

Преданието споделя още, че през тази нощ вещици и други създания на злото се събират връх Брокен в планината Харц, пробвайки се да попречат на идването на новия сезон.

Виж още:

Счита се, че през тази нощ може да се предсказва бъдещето, да се приканват на помощ висшите сили, както и да се влиза в контакт с мъртвите. 

Според поверия, през тази нощ може да се отървете от всичките си проблеми. Нужно е да напишете на лист хартия това, което ви тревожи, и по-късно да изгорите този лист върху пламъка на свещ.

Вярва се също, че сънищата през тази нощ са оракулски, поради което е належащо, колкото се може по-детайлно да запомните съня си, защото той предсказва идни събития. Възможно е също сънят да ви помогне с намирането на решение за сложен проблем.

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР