Вечерта на 17 март – новинарските емисии преливат от информации

...
Вечерта на 17 март – новинарските емисии преливат от информации
Коментари Харесай

Шоуто с Борисов

Вечерта на 17 март – новинарските излъчвания преливат от информации за хода на войната в Украйна, а специалисти един след различен нищят ще изискат ли НАТО и Съединени американски щати от България да даде остарялото си руско въоръжение на Киев. И тогава гръмва новината, която ще измести, въпреки и за малко, кървавите събития край Мариупол и Херсон.

Арестуван е Бойко Борисов, някогашният министър председател и водач на най-голямата опозиционна партия, а дружно с него и някогашният министър на финансите в последното му държавно управление Владислав Горанов, някогашният ръководител на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и PR-ката Севделина Арнаудова. Информацията е от Министерство на вътрешните работи, а министър председателят Кирил Петков написа във Фейсбук: „ Никой не е над закона “.

Оказва се, нещата не стоят тъкмо по този начин. Малко преди известието да бъде публикувано до медиите от Министерство на вътрешните работи, чиновници, униформени и цивилни, влизат в къщата на Борисов в Банкя. Извършени са обиски, а малко по-късно той е арестуван и откаран в Главна дирекция „ Национална полиция “ в столичния квартал „ Младост “.

Още до момента в който текат обиските, пред къщата му се събира огромна агитка от депутати и деятели на ГЕРБ. Адвокатът му Менко Менков пък изяснява пред камерите, че Борисов не е обвинен, а е арестуван по „ дейности по необходимост “, единствено от Министерство на вътрешните работи и без правосъдно позволение. Самият той пък не е допускан при клиента си повече от час.

Депутати и деятели на ГЕРБ се струпаха пред дома на Борисов в Банкя по време на ареста му. Сн.: Българска телеграфна агенция

Същите дейности са осъществени и в домовете на Арнаудова и Горанов, само че информацията за арест на Менда Стоянова се оказва погрешна.

Министерство на вътрешните работи заяви, че става дума за по линия на Европейската прокуратура, която

проверява злоупотреби с европейски средства “

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че те не са осведомени за акцията.

Действията на Министерство на вътрешните работи се случиха в деня, в който европейският основен прокурор Лаура Кьовеши беше на посещаване в България. От диалозите й в София стана ясно, че европейската прокуратура е почнала работа по над 120 сигнала за злоупотреби в България.

Малко след новината за акцията на Министерство на вътрешните работи против някогашните ръководещи обвиненият предприемач в заточение в Дубай Васил Божков написа във Фейсбук, че е дал показания пред Европейската прокуратура, а като причина за арестите към този момент се показва неговото изнудване.

Тримата арестувани бяха откарани в Главна дирекция „ Национална полиция “, където прекараха нощта, преди да бъдат освободени в петък вечерта.

„ Брутално, гадно. Върнаха ни в комунизма “, бяха първите думи на освободения водач на ГЕРБ. Борисов се възмути, че единственият очевидец по следствието е настоящият министър председател Кирил Петков, който по думите му „ се явява очевидец на Черепа, на мафията “.

Малко след освобождението на тримата говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова съобщи, че наблюдаващите прокурори са решили, че на този стадий възможното привличане на тримата като обвинени би било незаконосъобразно.



Няколко часа по-рано Министерство на вътрешните работи разгласи, че наблюдаващите прокурори по следствието против Борисов, Арнаудова и Горанов са се забавили с преценката на доказателствата. Министерство на вътрешните работи заяви, че още в 10:00 часа държавното обвиняване е било известено с факс за формираното следствие за изнудване. Прокуратурата удостовери, само че настоя, че не е получила самото дело от полицията.

След това от Главна дирекция „ Национална полиция “ прецизираха, че към 12:00 часа назначените по случая двама наблюдаващи прокурори

са отказали да се срещнат с проверяващите служители на реда

които да им рапортуват събраните от тях материали. Вместо това обвинителите ги инструктирали да ги внесат в деловодството на СГП.

В понеделник от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че за покачване на обвинявания на тримата, които са предоставени с придружително писмо „ с автограф и щемпел “, а държавното управление настоя Европейската прокуратура да има лична администрация и личен състав в България, в това число проверяващи служители на реда и следователи, които да могат „ най-оперативно и без значение “ да организират нужните следствия.
Прокуратурата ще разпита Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков
Премиерът Кирил Петков, вътрешният министър Бойко Рашков и финансовият министър Асен Василев ще бъдат разпитани във връзка със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Петков беше главен очевидец на Министерство на вътрешните работи при акцията на 17 март.

От Софийската градска прокуратура са упълномощили следствието на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени дейности по следствието, които е обективно допустимо да бъдат повторени, да се проведат още веднъж по планувания в закона ред.

„ Само тогава събраните посредством тях доказателства могат да бъдат употребени в наказателното произвеждане “, написа в известието на държавното обвиняване.

Софийската градска прокуратура е определила също по този начин за противозаконни претърсванията и изземванията от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова в досъдебното произвеждане. Софийският градски съд остави без разглеждане импортираните претенции за одобрение на протоколите от претърсванията и изземванията на адресите.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР