Вече успяхме да наложим Зеления център като единствения think-tank в

...
Вече успяхме да наложим Зеления център като единствения think-tank в
Коментари Харесай

Миглена Димитрова: Зеленият център се наложи като единствения think-tank за устойчиви финанси и енергетика

Вече успяхме да наложим Зеления център като единствения think-tank в България за устойчиви финанси и енергетика. Това сподели Миглена Димитрова - шеф връзки с вложителите в БФБ в рубриката " Парите ви на фокус с БФБ " по Радио " Фокус ".

Българска Фондова Борса, взаимно с Българска самостоятелна енергийна борса са основатели за построяването на Green Finance & Energy Centre – Think tank за устойчиви финанси и енергетика. Зеленият център концентрира напъните на бизнеса, страната и останалите заинтригувани страни в посока промяна на стопанската система и стабилно развиване на страната ни.

Към момента членове на Зеления център са над 40 от огромните компании в България и организации.

" Темата за устойчивото развиване дълго време се дискутира в международен мащаб, само че пристигна миг, в който Европейски Съюз предприе по-конкретни ограничения и вкара законодателство, посредством което задължава фирмите да се държат по избран метод, с цел да бъдат устойчиви, и се одобриха едни много комплицирани регулации, които са доста объркващи изключително за по-малките по мярка компании ", разяснява Димитрова.

" Проучвайки какво вършат европейските тържища, ние видяхме, че те имат водеща роля в това да възпитават фирмите по какъв начин те да се държат по един по-устойчив метод. Разбрахме, че ние би трябвало да поемем тази роля в България ", изясни тя.

Инициатори на зеления план са БФБ и Българската самостоятелна енергийна борса, като са поканени и представители на академичната общественост, редица неправителствени организации във финансовия бранш, както и български консултанти с дълготраен опит. 

" Ползваме се с поддръжката и на държавни институции, които имат водеща роля в това направление, като Министерство на финансите, на енергетиката, Комисия за финансов контрол, Фонд на фондовете – такива, които да имат роля в енергийния преход и прехода към зелена стопанска система ", изясни Димитрова.

" Вече успяхме да наложим Зеления център като единствения think-tank в България за устойчиви финанси и енергетика. " Финансистът изяснява, че участниците в плана способстват с престижа си измененията да бъдат отстоявани и имплементирани в България.

" Искаме да бъдат приспособени и поднесени по най-лек метод на българските компании, тъй че те да открият, че това за тях са по-скоро благоприятни условия, а не още едни натоварващи бизнеса регулации. Ние сме част от самодейността на Организация на обединените нации за устойчиви тържища. БФБ напълно неотдавна се причисли и към Глобалния контракт на Организация на обединените нации. Това е най-мащабната в света организация за устойчиви финанси ", разяснява Димитрова.

Българските компании биха имали интерес към сходен жанр практики, защото настоящо европейско законодателство задължава огромни компании над 500 души освен да бъдат устойчиви, само че и да регистрират представянето си в специфични отчети. Очаква се в скоро време регулацията да бъде разширена, влизайки в действие за компании от всевъзможен размер. 

" Днешните вложители от ден на ден изискват компанията да бъде устойчива – приказвам както за огромните, по този начин и за самостоятелните вложители, физически лица, като новото потомство от ден на ден изисква тя да се държи по този метод. Тук сме в тренд в международните трендове – това е както при нас по този начин и на всички места ", показа Димитрова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР