Вече цяла седмица следим трагедията, която се случи в Турция

...
Вече цяла седмица следим трагедията, която се случи в Турция
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV: Д-р Маруф, който спаси бебето, родено под отломките в Сирия


Вече цяла седмица следим нещастието, която се случи в Турция и в Сирия. На фона на тежките условия, разрушените домове, многото погубени животи и голямата горест, вярата постоянно съумява да си проправи път.

Такъв е и казусът с бебето знамение, което беше избавено и превозено в болничното заведение в град Африн, Сирия - място, до което не съумяха да доближат нито доста доброволци, нито филантропична помощ. Ексклузивно пред " 120 минути " приказва лекарят избавител доктор Хани Маруф.

Нейното име е Айя, което значи " Дар от Господа ". Първата глътка въздух поема посред руините. Така я посреща животът и тя посреща него.



Новороденото момиченце е извадено отдолу под отломките от избавителните екипи, които чуват рев. Когато намират дребната Айя, тя към момента е била обвързвана с майка си. Веднага е превозена в педиатричната болничното заведение в град Африн, Сирия, където грижите за нея поема доктор Хани Маруф.


" Когато пристигна при мен, тя беше доста зле. Беше изстинала, доста посиняла, със слаба сърдечна активност, беше доста бледа, с доста ниска температура. Имаше доста белези и пострадвания. Имахме и опасения за счупени ребра. Днес обаче е по-добре. Храни се. Вече си движи крайниците. Следим нейните рефлекси и все още е много по-добре “, описа доктор Хани Маруф.


Д-р Маруф е измежду тези лекари, които живеят, с цел да оказват помощ на другите. В разкъсваната от няколко паралелни войни Сирия, задгранична помощ мъчно може да се чака. Има дефицит на медикаменти, храни, електричество, само че с Айя идва една дребна вяра - че животът постоянно е по-силен от гибелта и компликациите.

" Тук, в Сирия, ние имаме огромни фамилии. Те не се лимитират единствено до майката или бащата, братя и сестри. Имаме лели, чичовци, племенници. Човекът, който я докара при мен, беше в действителност нейният чичо, който е брачен партньор на сестрата на майка ѝ. Той пристигна и ме помоли да не я давам на никого, тъй като към този момент те ще са нейното семейство “, добави доктор Хани Маруф.

Д-р Маруф се грижи за много пациенти, като някои от тях са към този момент изписани. Споделя обаче, че изискванията, в които работят той и сътрудниците му, са тежки.

" Ситуацията е просто злополучие. Голямо злополучие. Наистина ситуацията е доста тежко. Нямаме електричество, интернетът прекъсва. Трудно е да се свържем с околните и фамилиите си. Не можем да оперираме съществено потърпевшите хора в такива условия. Това, което можем да създадем, са главно венозни вливания. И въпреки всичко желая да благодаря на сътрудниците хирурзи в действителност доста “, сподели още доктор Хани Маруф.

- Какво е вашето обръщение към всички, които не са единствено в болничното заведение, само че и на терен и оказват помощ?

- И преди сме преживявали такива бедствия, само че това е тестване от Господа. Аз и моите сътрудници вършим каквото е по силите ни. Никой не е избягал. Всички оказват помощ.

На въпроса по кое време за последно си е взел отмора, той дава отговор:

„ Не, аз съм непрестанно в болничното заведение. Аз имам самоуверено сърце. Не пропущам нито минута. Постоянно съм тук. "

- Доктор Маруф, в случай че един ден имате късмет да срещнете Айя, когато към този момент е огромна, какво ще и кажете? "

- Не мисля за това. Благодаря на Господ, че тя е прекомерно дребна, с цел да не попита " Къде е фамилията ми?. Моля се и се уповавам се, че тя ще оцелее.

За хора като лекар Маруф животът е задача. Защото на фона на гибелта и затрупаните под отломките хора, вярата умира последна и се ражда още веднъж. Надеждата е Айя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР