Вече три години в Дома за медико-социални грижи за деца

...
Вече три години в Дома за медико-социални грижи за деца
Коментари Харесай

Вече 3 години Клуб подкрепя родители на деца със специални потребности

Вече три години в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна) сполучливо действа Клуб на родителя. Първоначално той бе основан като Група за поддръжка на родители на деца със специфични потребности, в границите на работилниците за родители " Да пораснем дружно плюс “ по Програмата на УНИЦЕФ за ранно развиване на детето и поддръжка на родителството. След привършване на 11-те лечебни сесии, по самодейност на самите родители, групата прерасна в клуб. Негови ръководители са монтесори терапевтите от ДМСГД – Варна Весела Демирова и Доротея Ризова, които имат сериозен опит в работата с деца със специфични потребности.

Родителите, които вземат участие в клуба, сами споделят, че към този момент са претърпели цялостна смяна, както прочувствено, по този начин и образно. " Припомниха си, че с цел да са щастливи децата, те самите би трябвало да се усещат добре. Плахостта и неувереността им останаха на назад във времето, а на челен излезе желанието да заявят себе си, да изразят потребностите си и да осъществят от дълго време загърбени персонални цели. Майките откриха упора една в друга. Започнаха да се събират, да излизат дружно, да си споделят съкровени усеща и проблеми, откриха упора в групата. Всичко това им даде сили и подтик да трансформират живота си към по-добро “, изясни Весела Демирова.

Клубът сплотява хора на друга възраст и с разнообразни специалности. Общото сред тях е желанието им да доближат до повече родители, които имат потребност от поддръжка, поради компликациите при развъждане на дете със специфични потребности. В тази връзка ДМСГД- Варна от години предлага услугата Дневен център за деца с двигателни и ментални дефицити от 0 до 7 –годишна възраст. Тя включва безвъзмезден превоз до Центъра и назад, дневна грижа, съчетана с педагогическа поддръжка и работа със експерти, съгласно характерните потребности на детето - психолог, логопед, кинезитерапевт, рехабилитатор, ерготерапевт и монтесори терапевт. Децата на родителите в Клуба също са или са били в Дневния център, където множеството от тях са проходили и проговорили благодарение на експертите от ДМСГД - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР