. Вече стана ясно , но за мнозина личният му

...
. Вече стана ясно , но за мнозина личният му
Коментари Харесай

Лични трагедии и възходи в политиката на Байдън СНИМКИ

. Вече стана ясно, само че за мнозина персоналният му живот е малко прочут.

Байдън е върл демократ, вицепрезидент в администрацията на Барак Обама и някогашен сенатор от щата Делауеър, прецизира Нова телевизия.

Байдън е най-възрастният държавен глава в историята на Съединени американски щати. Той е със 79 дни по-възрастен от Роналд Рейгън, който напуща президентския пост през 1989 година малко преди 78-ия си рожден ден.

Джоузеф Робинет „ Джо “ Байдън младши е роден на 20 ноември 1924 година в град Скрентън, щата Пенсилвания. Син е на Джоузеф Байдън старши (1915 – 2002) и Катрин Финеган (1917 – 2010), католици от ирландско родословие. Живее в родния си град в продължение на 10 години, преди фамилията му да се реалокира в Делауеър. Има двама братя - Джеймс и Франсис, и една сестра - Валери.

Учи в учебното заведение „ Света Елена “ в Уилмингтън и академията „ Арчмър “ в Клеймонт. В юношеството и младостта си Байдън страда от заекване, само че го преодолява след дълги часове декламиране на лирика пред огледалото.

През 1965 година Байдън приключва университета в Делауеър, компетентност История и политология, а през 1968 година се дипломира и от юридическото учебно заведение на Сиракузкия университет в Ню Йорк. Същата година пази докторат по право.

Година по-късно Байдън стартира правната си процедура в Делауеър. До 1972 година работи като юрист в ръководството за държавни бранители в град Уилмингтън, а по-късно основава лична юридическа адвокатска фирма - "Байдън енд Уолш ". От 1970 до 1972 година е съветник в Ню Касъл, щата Делауеър.

През 1972 година, едвам на 30-годишна възраст, е определен за сенатор и става петият най-млад законодател в историята на Съединени американски щати. На този пост той се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда, гражданските права и „ смяната “. Байдън е преизбиран за сенатор през годините 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002. Така се трансформира в най-дългогодишният сенатор от щата Делауеър.



Снимка: Getty Images

В Сената Байдън оглавява юридическата комисия, влиза в състава на комисията по интернационалните въпроси, където управлява подкомисията по европейски въпроси. Той се откроява измежду сътрудниците си с това, че пътува до работното си място с държавната железница и е на дъното на класацията по персонално благосъстояние, оценено на 100 000 - 150 000 $.



Снимка: Getty Images

Тази година демократът взе участие в президентска конкуренция за трети път. За първи път това се случва през 1987 година Тогава той е считан за много мощен претендент, само че е упрекнат, че е плагиатствал от речта на водача на английските лейбъристи Нил Кинък и това проваля акцията му. За повторно сенаторът афишира кандидатурата си в края на януари 2007 година, само че година по-късно, откакто получава единствено 1% от делегатите в щата Айова, още веднъж се отдръпва.

На 23 август 2008 година тогавашният към момента претендент за собственик на Белия дом Барак Обама избира Байдън за собствен заместител. На 20 януари 2009 година той става публично вицепрезидент на Съединени американски щати. Още през 2014 година Обама споделя за него: "Джо би бил превъзходен президент. Той е добре осведомен с работата и знае по какъв начин да разграничава същински значимите неща от по-маловажните “.



Снимка: Getty Images

Байдън има репутацията на мощен посланик и съдбоносен интернационален водач, написа БГНЕС. През 1974 година списание "Тайм " го включва в своя лист "200 лица на бъдещето, които ще построяват историята ".

Личен живот

Байдън има два брака. Първата му брачна половинка Нийла Хънтър, с която подписва брак през 1966 година умира в автомобилна злополука, дружно с третото им дете - 13-месечната Наоми. При случая, станал през 1972 година, са ранени и двамата му по-големи синове, само че те се възвръщат изцяло. През 2015 година първородният му наследник - Джоузеф "Бо " Байдън, умря на 47-годишна възраст от израстък в мозъка. Байдън-младши, който в годините 2006-2015 година беше основен прокурор на щата Делауеър, се бореше с тежкото заболяване дълго време.

През 1977 година Байдън се дами за Джил Джейкъбс, от която има една дъщер - Ашли, родена през 1981 година

През февруари 1988 година Байдън е опериран по неотложност поради мозъчна аневризма и получава последно причестяване от католически духовник. Възстановяването го откъсва от отговорностите му на сенатор за цели седем месеца.

Ключови позиции във вътрешната политика

Koгaтo oфициaлнo oбяви yчacтиeтo cи в пpeзидeнтcĸaтa нaдпpeвapa пpeз 2020 година, Джo Бaйдън зaяви, чe ce зacтъпвa зa двe нeщa – paбoтницитe, „ изгpaдили тaзи дъpжaвa “, и цeннocтитe, ĸoитo мoгaт дa пpeoдoлeят нeйнитe paздeлeния.

Тогава претендентът на Демократическата партия съобщи, че има намерение, в случай че завоюва изборите, да поддържа американската полиция и упрекна сегашния държавен глава в блян да ограничи финансирането на правозащитните органи. „ Мисля, че полицията има потребност от повече помощ”, съобщи Байдън. Той се афишира за по-голяма бистрота при разпределението на работата на правоприлагащите органи и ясно обрисуване на пълномощията на длъжностните лица, виновни за този въпрос.



Снимка: Getty Images

Байдън даде обещание и да заличи расизма в американското общество и да сътвори равни условия за финансови триумфи.

Демократът упрекна Доналд Тръмп за несправяне с рецесия с COVID-19. Едно от предизборните обещания на Байдън беше, че в случай че бъде определен за президент, ще наложи имунизациите против ковид да бъдат безвъзмездни за всички американци като част от националната тактика за „ изпреварване на този вирус “. "Щом получим безвредна и ефикасна ваксина, тя би трябвало да бъде безвъзмездна за всички, без значение дали сте застраховани или не ", сподели Байдън в тирада, в която показа проекта си за реагиране на пандемията.

Зa дa ce cпpaви c нeпocpeдcтвeнoтo въздeйcтвиe нa рецесията с ĸopoнaвиpycа, Бaйдън oбeщa дa пoxapчи "ĸaĸвoтo e нeoбxoдимo " зa oтпycĸaнe нa зaeми зa мaлĸия бизнec и yвeличaвaнe нa диpeĸтнитe пapични плaщaния нa ceмeйcтвaтa.

Джо Байдън също упреква администрацията на Доналд Тръмп за "престъпните " разделения на фамилиите на мигранти на границата на Съединени американски щати с Мексико.

Дpyг ĸлючoв мoмeнт oт пoлитиĸитe мy, ĸoйтo ce paзличaвaше знaчитeлнo oт тoзи нa Дoнлaд Tpъмп, e пoзициятa oтнocнo oĸoлнaтa cpeдa. Бaйдън cмятa, чe измeнeниeтo нa ĸлимaтa e eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa и зaяви, чe щe cъбepe ocтaнaлия cвят, зa дa дeйcтвa пo-бъpзo зa oгpaничaвaнe нa eмиcиитe.

Външна политика

Джо Байдън упреква Тръмп, че е предизвикал загуба на доверие и почитание към американската дипломация на интернационалната сцена.

Байдън е дълготраен член на Сенатската комисия по външни връзки. В отговор на отхвърли на Конгреса на Съединени американски щати да ратифицира контракта SALT II, подписан от руския водач Леонид Брежнев и президента Джими Картър през 1979 година, Байдън по своя самодейност се среща с министъра на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики Андрей Громико, осведоми го за американските паники и ползи и обезпечава няколко промени, които вземат поради опълчването от страна на Комисията по външни връзки.



Снимка: Getty Images

В речта си в университета в Ню Йорк през 2019 година Байдън съобщи: „ Според мен, външната политика в реалност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са надълбоко свързани”. Той добави, че сигурността на Съединени американски щати е директно подвластна от това да има „ най-силната допустима мрежа от сътрудници и съдружници, които да работят един с различен “.

Европейски съюз и Русия

Байдън, който е от ирландски генезис, желае да откри по-тесни връзки с избрани страни и изключително с Франция. Той се разгласи за връщането на Трансатлантическото комерсиално и капиталово партньорство (TTIP) като партньорство против Китай във връзка с 5G. Гърците се употребяват с цялостната поддръжка на Байдън, който познава добре потребностите им и се старае да взема решение проблемите им.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин нападна западната народна власт и се пробва да отслаби НАТО. Байдън е последовател на основаването на специфична комисия за следствие на офанзивите на Русия против американската народна власт и оказване на по-голям напън върху Русия благодарение на НАТО и Европейския съюз.

По отношение на хипотетичната интервенция на Русия в изборите през 2016 година Тръмп твърди, че няма по-строг от него, когато става въпрос за наказване на Русия, до момента в който Байдън упреква Тръмп, че е „ марионетка “ на съветския президент Владимир Путин. Байдън даде обещание на Русия, че ще има последствия поради намесата ѝ във вътрешните работи на страната.

Нещо повече, Байдън счита, че сега Русия съставлява най-голямата опасност за Съединени американски щати на интернационалната сцена. "Вярвам, че сега Русия е най-голямата опасност във връзка с подкопаването на нашата сигурност и съюзи ", сподели той. "Второ, имам вяра, че Китай е най-големият ни съперник ".

Китай

Съветниците на Байдън одобряват, че Китай е "авторитарен режим, който подкопава ползите на Съединени американски щати ", администрацията на Тръмп твърди, че ще продължи политиката за понижаване на зависимостта си от Китай посредством мита.

Байдън поддържа военно заграждане на Китай и създаване на съюзи със страни от района, само че прецизира, че е отворен за работа с Китай по световни въпроси, за основаване на съюз против Китай посредством повдигане на митата за Япония, Южна Корея и Европа и за поддържане на по-малко нападателна изразителност.

По същия метод Байдън пази връщането на Вашингтон към многонационални съглашения, аргументирайки, че отдръпването от организациите на Организация на обединените нации единствено отваря пространство за Китай на интернационалната сцена.



Снимка: Getty Images

Според Доналд Тръмп Китай е заинтригуван в президентската борба да завоюва демократичния претендент Джоузеф Байдън. "Китай организира огромна дезинформационна акция, тъй като в действителност желае сънливият Джо Байдън да завоюва президентската конкуренция. Тогава те могат да продължат да ограбват Съединени американски щати, както правеха десетилетия, до момента в който не пристигнах ", написа американският водач на своята страница в Twitter.

Определяйки наказателните мита от Тръмп против Китай като независимо решени и неправилни, се чака Байдън да предприеме по-глобалистичен метод, като понижи митата за някои артикули и наложи наказания в сходство с интернационалните търговски правила. Критикувайки комерсиалния контракт през януари, той акцентира, че Китай е най-големият победител. Очаква се той да засилва военноморските активи на Съединени американски щати в Азиатско-Тихоокеанския район и да откри по-тесни връзки с Индонезия, Япония, Южна Корея и Австралия. Той съобщи, че ще се бори против преследването на 1 милион мюсюлмани в Китай и че Вашингтон счита, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще осъди Китай.

Иран

Байдън твърди, че отдръпването от нуклеарната договорка с Иран е неточност и показва интернационалната коалиция като инструмент за напън върху Иран, а не едностранна интервенция. По отношение на Иран Байдън е последовател на връщане към нуклеарната договорка – т.е., на използването на мека мощ по отношение на Иран, само че е изрично срещу производството на нуклеарно оръжие там. Според него, убийството на военачалник Касем Солеймани е обтегнало връзките с Иран.

Сирия

Относно Сирия Байдън счита, че терористичните (според Турция) Отряди за отбрана на популацията YPG/PKK би трябвало да бъдат подкрепени и че решението на Съединени американски щати да изтеглят войските си от Сирия е неправилно, защото това единствено подхранва филантропичната рецесия и усилва евентуалните облаги на терористите от Ислямска страна.



Снимка: Getty Images

Саудитска Арабия

Байдън не изпитва топли усеща към Саудитска Арабия, която е виновна за убийството на саудитския отстъпник и публицист Джамал Хашоги и за гражданската война в Йемен.

Войски в чужбина

Що се отнася до изтеглянето на американските войски, Байдън счита, че това би трябвало да се направи, до момента в който "ситуацията разрешава ".

Палестинско-израелски спор

Изненадващо, Байдън поддържа тактиката на Тръмп за израелско-палестинския спор и даже твърди, че той също е съдействал за нормализирането на връзките сред Израел и някои от страните от Персийския залив.

Преди да бъде определен за президент, Байдън уточни, че ще напусне посолството на Съединени американски щати в град Йерусалим, че ще отвори Генерално консулство в Йерусалим за палестинската власт, че ще отвори още веднъж офиса на Вашингтон на Организацията за избавление на Палестина и че ще възобнови помощта за Палестина.

Балкани

Байдън постоянно пътува до Балканите през 90-те години, застъпва се за повдигането на оръжейното ембарго и образованието на босненските мюсюлмани, следствието на военни закононарушения и военни удари на НАТО.

Според Байдън на среща с югославския президент Слободан Милошевич той го назовава „ военнопрестъпник “, въпреки някои от присъстващите на срещата да не си спомнят такова изявление. В автобиографичната си книга „ Promises to Keep “ Байдън се разказва като водеща фигура в определянето на американската политика за Балканите, значително спомагайки за убеждаването на президента Бил Клинтън да се намеси с военна мощ във войната в Босна и Херцеговина, само че съгласно чиновници в Конгреса, както и записите на гласуванията и речите му, ролята му не е била основна. Байдън назовава приноса си в определянето на политиката на Съединени американски щати по отношение на Балканите „ най-гордият миг в публичния ми живот “, наред с работата си по приемането на Закона срещу принуждение против дамите. Той приканва за уголемение на НАТО преди този момент да е станало съвременно.

Турция

В връзките сред Турция и Съединени американски щати Байдън приканва администрацията на Тръмп да окаже напън върху Турция по отношение на рецесията в Източното Средиземноморие и ескалацията на напрежението с Гърция.

По същия метод Байдън подлага на критика повторното отваряне на „ Света София “ като джамия.

Той е срещу съхраняването на нуклеарно оръжие във военновъздушната база „ Инджирлик “.

Обяви се срещу военните интервенции на Турция в Сирия и съобщи, че Съединени американски щати са предали Отрядите за отбрана на популацията YPG/PKK. Направи изказвания, че се притеснява за свободата на медиите и правата на индивида в Турция. Подчертава, че Турция би трябвало да бъде изолирана дружно със своите съдружници в Източното Средиземноморие. Обяви се за изтеглянето на съветските ракети С-400 от Турция, като заплаши, че в противоположен случай ще последват наказания. Не излезе с позиция по отношение на групата на гюленистите (FETÖ) или екстрадицията на нейните членове в Турция и по време на активността му като вицепрезидент по този въпрос не е направено нищо. Заяви, че ще признае така наречен арменски геноцид.

В свое изявление за „ Ню Йорк Таймс” през януари Байдън съобщи ясно, че Съединени американски щати би трябвало да се намесват във вътрешната политика на Турция и да оказват поддръжка, вземайки избрана страна, сходно на дейностите на Вашингтон в предишното.

Северна Корея

По отношение на Северна Корея, Байдън обуславя всеки разговор с азиатската страна с приемането на предварителните условия на Съединени американски щати, предпоставки, които Байдън не обяснява.

С обиди и обвинявания връзките сред Ким Чен Ун и Доналд Тръмп имаха своите върхове и спадове. Американският президент обаче в никакъв случай не е предизвиквал в Северна Корея омразата, която тя изпитва към Джо Байдън, който съгласно нея е "бясно куче ", което би трябвало да бъде "бито, до момента в който не почине ".

Пхенян изпитва мощна ненавист към Джо Байдън поради ролята му в ръководството на Обама и доктрината му за "стратегическо самообладание " във връзка с Северна Корея. Идеята на тази теория беше да не се води какъвто и да било разговор със севернокорейския режим, до момента в който той не направи отстъпки.



Снимка: Getty Images

Афинитет към война?

Републиканският сенатор Ранд Пол от Кентъки изрази угриженост, че претендентът за либерален президент Джоузеф Байдън, в случай че завоюва идните избори, би могъл да отключи нови войни с присъединяване на Съединени американски щати.

„ Президентът Тръмп е първият от цяло потомство президенти, който се стреми да постави завършек на войните, вместо да стартира нови”, сподели той на 25 август на републиканския народен конгрес. И добави: „ Сравнете това с чудовищния опит на Джоузеф Байдън, който непрестанно приканва за нови войни. Джоузеф Байдън гласоподава да стартира войната в Ирак, която президентът Тръмп от дълго време назовава „ най-лошата геополитическа неточност на нашето потомство ", поддържа войните в Сърбия, Сирия, Либия. Джоузеф Байдън ще продължи да пролива кръвта ни и да харчи парите ни. Президентът Тръмп ще върне героите си у дома”, уверен е сенаторът.

По-рано Тръмп неведнъж декларира, че Съединени американски щати имат намерение да прекратят политиката на "безкрайните войни " и се стремят да открият партньорства със страните по света, вместо да си съперничат.

Украинска връзка

Бившият общоприет прокурор на Украйна Виктор Шокин съобщи, че е имало опит за отравянето му в Гърция и той не изключи в това да е забъркан предходният американски вицепрезидент.

По това време Шокин е разследвал за корупция украинската частна газова компания „ Буризма”, където като съветник бе назначен Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън. При визитата си в Украйна като вицепрезидент Байдън-старши е упорствал от президента Петро Порошенко да уволни Шокин сякаш за корупция, в противоположен случай Украйна нямало да получи заем от $1 млрд от МВФ, който е командван от Съединени американски щати. Противниците на Байдън в Съединени американски щати подозират, че той е търсил кавга с Шокин в интерес на сина си. Участието на сина му в украинска компания е спор на ползи, тъй като Байдън е отговарял за Украйна в администрацията на Барак Обама.

Републиканецът Майк Пенс изиска до изборите Байдън да даде обяснение за абсурда със сина му за вероятната интервенция на татко му към приходите и кариерата му в Украйна и Китай. „ Американският народ е в правото си да знае на какво са били способни Джо Байдън и неговото семейство ", сподели Пенс, напомняйки, че последните три години водещите американски медии проведоха същински „ лов на вещици” на президента Доналд Тръмп. Пенс акцентира на това, че компрометиращите демократа събития са станали, когато той е бил вицепрезидент на Съединени американски щати.

Той стимулира въпросния период за обясненията на Байдън с вероятността, че при възможното му избиране за президент на Съединени американски щати той ще се постарае да усили броя на демократите във Върховния съд и да не допусне следствие против сина си.

Изтекла преписка докара до догатки, че Байдън-младши може да е провел среща сред татко му, до момента в който е бил вицепрезидент, и представител на украинската енергийна компания „ Burisma Holdings “, в чието ръководство е влизал синът. Компрометиращата преписка свидетелства също за съществуването на финансови връзки сред фамилията на някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати и китайски компании. На фона на това е меко казано необичайно изгубването преди броени дни на класифицирани документи за сина на претендента за президент. Изпратени по пощата в понеделник от Ню Йорк до Лос Анджелис, във вторник службата за доставка осведоми „ Фокс Нюз “, че пакетът е отворен и в него няма нищо.

Обвинения в полова корист

Съществуват фотоси и видеоклипове, които демонстрират Байдън в това, което някои считат за несъответствуваща непосредственост с дами и деца, в това число целувки и докосвания.

На 29 март 2019 година някогашната председателка на Народното събрание на щата Невада Люси Флорес съобщи, че Байдън я допира без нейното единодушие на протест на акция през 2014 година в Лас Вегас. В списание в Ню Йорк Флорес написа, че Байдън е отишъл зад нея, поставил ръце на раменете ѝ, помирисал косата ѝ и целунал задната част на главата, добавяйки, че методът, по който я е докоснал, е съкровен, непокътнат за близки другари, семейство или сантиментални сътрудници – и се е чувствала безсилна да направи нещо по въпроса. Говорителят на Байдън оповестява, че той не си спомня случая.



Снимка: Getty Images

Два дни по-късно Ейми Лаппос, някогашен асистент на конгресмена Джим Химес, споделя, че Байдън я докосвал по несъответствуващ метод, като търкал носа си с нея в Гринуич през 2009 година На идващия ден още две дами излизат с обвинявания за непочтено държание. Кейтлин Карузо споделя, че Байдън е сложил ръка на бедрото ѝ, а Д.Дж. Хил твърди, че той е прокарал ръка от рамото ѝ надолу по гърба. Али Кол, Софи Карасек и Вейл Конерт-Яунт при започване на април споделят пред „ Вашингтон пост “, че Байдън ги е докосвал по способи, които са ги карали да се усещат неловко.

През април 2019 година Байдън се извинява, че хората не са разбрали държанието му, само че твърди, че желанията му са били честни. Той продължава да упорства, че не съжалява за нищо, което в миналото е правил, а това кара критиците да го упрекват в изпращане на смесени сигнали.

Тръмп за Джо Байдън преди решаващия избор

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че в случай че завоюва, Байдън ще "унищожи настоящето невиждано икономическо възобновяване " на Съединени американски щати и „ Съединени американски щати ще станат скучна социалистическа страна ". "Ако гласувате за Байдън, той ще сътвори работни места в Китай, ще даде вашето бъдеще на вируса. Страната ще бъде блокирана ", сподели Тръмп, обръщайки се към последователите си в Невада. "Той би споделил, че слуша учените. Ако аз бях слушал единствено учените, тогава страната в този момент щеше да е изпаднала в голяма меланхолия ", съобщи американският президент. "Този избор е избор сред супервъзстановяването на страната на Тръмп и депресията на Байдън. Ще получите още веднъж Голямата меланхолия, налозите ще се усилят ", сподели той. "Това е избор сред мощни граници и липса на граници, сред подкрепяне на полицията и прекъсване на нейното финансиране, сред приемане на имунизацията в рекордно малко време за победа над вируса и блокиране на страната, което ще убие стопанската система ", сподели още Доналд Тръмп. Американският президент съобщи още, че неговият противник ще унищожи американската междинна класа и ще утежни положението на околната среда, в случай че завоюва президентските избори.



Снимка: Getty Images

„ Руският президент Владимир Путин, китайският президент Си Цзинпин и турският водач Реджеп Тайип Ердоган са шахматисти от международна класа, а някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джоузеф Байдън няма да може да работи с тях при равни условия, в случай че завоюва изборите”, сподели още американският президент.

Доналд Тръмп дефинира Байдън като „ най-скучния човек на света “.

74-годишният Тръмп постоянно упреква 77-годишния Байдън, че е изкуфял. Склонността на Джо Байдън към словесни гафове се демонстрира постоянно. В последния подобен в телевизионно послание той се мъчеше да си спомни името на Тръмп. На два пъти назова съперника си „ Джордж “, може би отпратка към един от президентите Буш.

„ Още четири години Джордж, ъ-ъ, Джордж, ъ-ъ, той – и ще се озовем в състояние, че в случай че Тръмп бъде определен, ще живеен в друг свят “, сподели Байдън.

На заключителното събитие от кандидат-президентската си акция Байдън показа една от внучките си с името на починалия си наследник Бо Байдън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР