Вече сме готови сме и с хартията, и с машинното

...
Вече сме готови сме и с хартията, и с машинното
Коментари Харесай

На парламентарните избори вече няма да има тъмна стаичка

" Вече сме подготвени сме и с хартията, и с машинното гласоподаване. Всички български жители, които от доста години гласоподават с хартиени бюлетини, са наясно с метода на гласоподаване ". Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

" Сега новото е малко остарялото от 4 април 2021 година, а точно, че всеки гласоподавател в секция, която има над 300 гласоподаватели по лист ще може да избира дали да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина. Другото по-различно в този момент, което се случва за първи път, е в действителност, че гласоподавателят, който избере да гласоподава с хартиена бюлетина няма да влиза в кабина за гласоподаване ", изясни Матева.

" Ще бъдат обособени 2 места за гласоподаване в тези секции и на едното място, на което ще се гласоподава с хартиени бюлетини, ще бъде подложен заслон, който ще обезпечава тайната на вота и там гласоподавателят ще изрази своя избор, след което, излизайки откъм гърба паравана ще пусне в транспарантната кутия. Тъмна стаичка към този момент няма да има. Параванът ще бъде непрогледен и задоволително висок, с цел да резервира тайната на вота ", сподели още заместник-председателят на ЦИК. 

" Законодателят реши, че разписката ще се споделя бюлетина от машинно гласоподаване. Тя би трябвало да бъде със наличието на разписката. Бюлетината за машинно гласоподаване, отпечатвайки се от машината, ще има съвсем идентичното наличие с разписката, а точно: ще написа бюлетини от машинно гласоподаване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или обединението, за която е дал своя вот гласоподавателя и името и номера на претендента, в случай че е избрал да гласоподава с преференция. Не отпечатва същинска бюлетина, само че ще се пресъздава на екрана по този начин, както е било до момента ", сподели Матева.

" По отношение на гласуването с машина от нея към този момент ще излиза бюлетина, а не квитанция. Този път ще бъдат единствено 2 страници, защото партиите и обединенията са единствено 21. Има в два изборни региона самостоятелни претенденти и " не поддържам никого ". На места ще бъдат 23 полетата, само че те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласоподаване и кутия за хартиените бюлетини ", добави Матева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР