Вече ще можем да си вадим шофьорска книжка само за

...
Вече ще можем да си вадим шофьорска книжка само за
Коментари Харесай

Кабинетът одобри бърза писта за шофьорски книжки

Вече ще можем да си вадим шофьорска брошура единствено за 3 дни. Това стана допустимо от през днешния ден откакто кабинетът одобри на днешното си заседанине план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за издаване на българските персонални документи.

Промяната в закона беше гласувана още през март, само че става факт в този момент след урежднето на всички процедури и механически формалности.

Така с изключение на елементарна и бърза, се вкарва и опцията за „ ускорена услуга “ за жителите, които подменят българските свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства заради изтичане/ изминал период на годност, смяна в данните на лидера - промяна на непрекъснат адрес от едно в друго обитаемо място, фамилия и транслитерация, издаване на препис

С препоръчаната смяна се вкарва ускорена услуга за замяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство - до три работни дни от приемането на заявката. Този тип услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяната на българските свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства заради изтичане/ изминал период на годност, смяна в данните на лидера - промяна на непрекъснат адрес от едно в друго обитаемо място, фамилия и транслитерация, издаване на препис, когато заявката е подадено в звено „ Пътна полиция “ при СДВР/ОДМВР. Тази услуга ще се дава и в звената на Дирекция „ Български документи за идентичност ", когато подмяната на свидетелството за ръководство на МПС е част от подадените за замяна останали персонални документи -лична карта, паспорт. Във връзка с въведената нова опция са основани и нови мостри на заявките.

В документа е планувана и елементарна услуга за замяна на задгранично СУМПС с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявката, което се подава единствено в звената „ Пътна полиция “ при СДВР/ОДМВР.

Ускореното издаване на българските свидетелства за ръководство на моторни транспортни средства не касае жителите, които за първи път получават подобен документ -неговото издаване продължава да се прави за период до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по непрекъснат адрес.

С цел понижаване на административната тежест за жителите, с изменението на Правилника се урежда и опцията уверение, съдържащо данни от осведомителните фондове, свързани с издаването и използването на български персонални документи, което се издава на разположение, притежаващо годно уверение за повсеместен електронен автограф, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР