Вече ще изследваме вулканите с дрон, след като учени от

...
Вече ще изследваме вулканите с дрон, след като учени от
Коментари Харесай

Вече ще изследваме вулканите с дрон

Вече ще изследваме вулканите с дрон, откакто учени от университета на Майнц, сътвориха машина, която може да  " прелита " над вулкани и да долавя миризмата на отделяните от тях газове, написа сп. " Сайънтифик рипортс ".

Основните газове, които отделят вулканите, са водни пари, въглероден диоксид и серен диоксид. Анализът им е един от най-хубавите способи за приемане на информация за вулканичните системи и протичащите в тях магмени процеси, и също така разрешава авансово да се предвижда изригване.  

Разполагането на съоръжение за разбор на атмосферния състав обаче е трудоемко, изключително като се има поради, че вулканите постоянно са ситуирани в планински местности. Търсейки решение на казуса, вулканолозите от университета на Майнц са тествали дребен дрон в качеството на мобилен газ-анализатор.

Снабден с набор от дребни датчици, дронът с тегло 900 грама елементарно може да бъде пренесен покрай мястото на евентуалния вулканичен газов шлейф и да бъде задействан. " Трябва да получаваме данни в действително време за равнищата на серен диоксид. Това ни разрешава да разберем по кое време фактически сме в контакт с вулканичния шлейф, който елементарно се реалокира с времето поради въздушните течения. Локализирането му единствено с образни средства от разстояние няколко километра е съвсем невероятно ", изясняват откривателите, написа Българска телеграфна агенция.

Учените се надяват, че благодарение на дрона с газов анализатор наблюдението на вулканичната интензивност значително ще се усъвършенства и улесни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР