Вече седмица всички живеем със събитията, които разтресоха Европа и

...
Вече седмица всички живеем със събитията, които разтресоха Европа и
Коментари Харесай

Кати от Украйна: За войната, страховете и надеждата за бъдещето

Вече седмица всички живеем със събитията, които разтресоха Европа и целия свят. За нас българите протичащото се сред Русия и Украйна е извънредно мъчително от прочувствена и историческа позиция. По българските земи лежат костите на хиляди украински и съветски бойци, борили се един до друг в Руско-турската освободителна война и починали за свободата на България.
 
Войната сред Русия и Украйна прикова вниманието на всички медии, само че едва ли можем да си представим драмата на елементарния човек от всичко, което се случва.

беседва с инфлуенсърката Кати , която е родом от Украйна за ужаса на войната, фамилията ѝ и страха от незнайното.

Кати е живяла до 11 годишна в Украйна, след което се мести в България. Определя се като украинка. Първото, което споделя за себе си е, че доста обича Украйна и посещава родната страна при всяка опция. Казва обаче, че хората в България са по-приятни за нея от сънародниците ѝ. Не е вярвала, че войната ще се случи в действителност.

Пред камерата на Vbox7 Кати споделя за диалог с майка си няколко дни преди руснаците да нахлуят в Украйна. Тогава към момента са мислили, че не е допустимо да избухне война сред две приятелски страни в 21 век.

Когато на 24 февруари вижда случилото се от новините не може да повярва. За благополучие, фамилията на Кати е във Варна, само че все пак, актуалните събития са изключително сложни както за нея, по този начин и за всички украинци в България.

Приятелките на Кати също са от Украйна. Колкото и да се пробват не съумяват да се откъснат и разсеят от това, което раздира родината им. Роднините им изпращат клипове, в които ужасът от падащите бомби е запечатан.

Кати не схваща какво се случва. Не схваща за какво се случва. Не крие, че се намира в прочувствено тежко положение и че диалозите ѝ с роднините останали в Украйна са мъчителни. Баба ѝ, вуйна ѝ… всички живеят с мисълта, че всеки един миг ще умрат и във всеки диалог се простят с нея. Въпреки всичко обаче бабата и дядото на Кати не желаят да изоставен Украйна.

Може би ужасът на войната е най-виден по лицата на децата. Кати поддържа връзка непрекъснато с нейни другари в Украйна с деца. Избягали от бомбите в метрото, сковани от страха на протичащото се. Не крие, че не може даже да си показа през какво минават и размерите на нещастието, която ги сковава. Надява се всичко скоро да свърши и повече никой да не претърпява войната по метода, по който я претърпяват в този момент децата в Украйна. Надяваме се и ние…
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР