Вече седмица тя се подвизава във фиорда на Осло, като

...
Вече седмица тя се подвизава във фиорда на Осло, като
Коментари Харесай

Морж с име на богиня: Как Фрея стана сензация в Норвегия

Вече седмица тя се подвизава във фиорда на Осло, като по пътя си е съумяла да повреди няколко лодки под тежестта на 600-килограмовото си тяло - Фрея, млад женски морж, е лятната сензация в Норвегия, съобщи Франс прес.

Забелязвана преди във Англия, Нидерландия, Дания и Швеция, Фрея е избрала да прекара част от лятото в Норвегия. Животното за първи път закупи популярност в страната с тромавото си катерене на развлекателни корабчета в идиличното южно населено място Крагерьо, преди на 17 юли да стартира да прави същото във водите на столицата Осло.

WATCH: A giant walrus named Freya has been touring the shores of Norway, laying around and sinking boats
— Almost (@almost_co)
Присъствието на бозайника, който нормално населява още по-северните ширини на Арктика, разсъни любознанието на локалното население и попадна в заглавията на пресата.

В Норвегия - страна, влюбена в "бавната телевизия ", локален таблоид даже за миг реши да предава онлайн на уеб страницата си и най-беглото придвижване на тромавото творение.

В паузите сред две "тежки " дрямки - моржът може да спи до 20 часа дневно, Фрея е снимана да лови патица, да атакува лебед или най-често да лежи в захлас на клатещи се под тежестта ѝ лодки.

Freya the 600-kg walrus causes a stir in Norway
— BBC News (World) (@BBCWorld)
След като обмисляха да реалокират Фрея за известно време или даже да я евтаназират, в случай че стане рискова за популацията, норвежките управляващи взеха решение да оставят нещата на естествения им ход.

"Тя се оправя добре, храни се, почива си и наподобява в добра форма ", се показва в изказване, направено от дирекция "Рибарство ".

Фрея, наречена на богиня, обвързвана с любовта и хубостта в скандинавската митология, обаче не се радва на единомислеща поддръжка.



Местен биолог даже насочи апел животното да бъде убито, който беше отразен от публичната телевизия NRK. "Фрея е коствала повече на норвежкото общество, от множеството други животни, които се убиват, тъй като предизвикват вреди. Тя обаче съумя да си направи име ", означи той, оплаквайки се "от резултата Бамби ".

Междувременно управляващите подчертаха, че е належащо да се съблюдава отдалеченост. Те предложиха да не се плува и да не се кара каяк наоколо до Фрея, която не е безусловно толкоз мързелива и тромава, колкото наподобява, когато си почива.

English story on Freya the Walrus who's been going around Norway destroying expensive boats so she can relax on them. I love freya
— Ketan Joshi (@KetanJ0)
"Моржът нормално не съставлява заплаха за индивида, стига да се съблюдава безвредно разстояние. Ако обаче е обезпокоено от хора и не може да си почине задоволително, животното може да се почувства застрашено и да нападне ", означават те.

Моржът е предпазен тип, който се храни главно с безгръбначни животни - мекотели, скариди, раци, дребни рибки. Средното му тегло в зрелост доближава към един звук за мъжки образец и 700 кг за женски.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР