Вече седмица се опитваме да разберем какви са причините за

...
Вече седмица се опитваме да разберем какви са причините за
Коментари Харесай

След наводненията: Какви са причините за водното бедствие?

Вече седмица се опитваме да разберем какви са аргументите за случилото се в къмпингите и градовете по Южното ни Черноморие. Тези и още въпроси разясниха в предаването „ тази събота “ климатологът Симеон Матев, Десислава Микова от „ Грийнпийс “ и водещият на новините в bTV Иван Георгиев, който беше на място в първите часове след наводнението.

„ И аз, сходно на доста други българи, имам чудесни мемоари от къмпинг „ Арапя “. Пътувайки към морето оня ден за изключителните излъчвания вести си дадох сметка, че съм бил там преди 13 години. И ми се желае да споделя първото си персонално усещане от това място, пристигайки там след наводненията. Пътувахме с оператора Петър Джанаваров, който в никакъв случай не беше ходил там. Бях сигурен, че ще му покажа пътя, само че се обърках от множеството нови постройки “, описа водещият Иван Георгиев.

„ Местните споделят, че в никакъв случай до момента не се е случвало такова нещо “, споделя сънародникът ни

Според него къмпингът е презастроен с нови хотели и бунгала . Имало и доста каравани. Това, което се е случило, е съдбовно. Знаем, че е паднал сериозен дъжд и тази вода е трябвала до мине отнякъде, а на пътя ѝ е имало голям брой каравани “, сподели още Иван Георгиев.

„ Рекордът за 24-часов дъжд не е надминат и останахме надалеч от него. Всички най-големи превалявания, които се случват в България са по Черноморието. Това е по този начин, поради естествените дадености. От дни страна имаме море, а от друга – планини. Това води до образуването на голям брой дъждовни облаци и съществени превалявания “, разясни климатологът Симеон Матев.

Повредените мостове в региона на Царево са 12 по публична информация

Той изясни и по какъв начин се придвижва циклона, който докара до сериозните превалявания освен у нас, само че и в прилежаща Гърция. До два дни циклонът ще е над Либия.

Такива естествени феномени по Черноморието е имало и в предишното, само че те се усилват в сегашното, поради климатичните промени. Това е сериозна алена лампа, тъй като в случай че до момента такива естествени бедствия са се случвали един път на 10 години, в този момент те ще се случват доста по-често “, разяснява тематиката и Десислава Микова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР