Вече седми ден хиляди хора от различни страни в Европа

...
Вече седми ден хиляди хора от различни страни в Европа
Коментари Харесай

Европа търси 4-годишният Саша от Украйна. Майка му вярва, че е жив!

Вече седми ден хиляди хора от разнообразни страни в Европа се пробват да оказват помощ на една украинска майка да откри своето 4-годишно момченце. Те обикалят центровете за бежанци в обезверен опит да открият дребния Саша Жданович, липсващ на 10 март при опит за бягство от село край Киев.

Саша изчезва на 10 март, откакто той и баба му се пробвали да избягат от настъпващите съветски войски, до момента в който напредвали към тяхното селото им. Уплашената му майка – 25-годишната Анна Яхно, обезверено търси помощ посредством обществените мрежи. Тя таи вяра, че момченцето ѝ е в село във Вишгородски регион, което е отрязано от света поради военните дейности.



След съветската инвазия в Украйна киевчанката Анна изпратила 4-годишния Саша при 60-годишната му баба Зоя в село край Киев.

"Те бяха в малко селце единствено с два магазина. Два дни след началото на войната доставките стопираха, храната свърши, стопираха и тока. Три пъти се опитахме да ги изведем от там с кола, само че поради обстрел се постановяваше да се върнем в Киев. На 7 март дружно с други хора от селото свекърва ми решила да се опитат да избягат с лодки през река Днепър, защото пътищата бяха блокирани ", споделя майката.



За злощастие лодката, в която имало 8 души, се преобърнала. Сред тях имало и украински офицер от специфичните елементи. Не е ясно дали лодката е била обстрелвана, което е предизвикало преобръщането ѝ.

Тялото на 60-годишната Зоя е намерено на идващия ден дружно с натрупа на още една жена. Но от този момент до момента от момченцето и другите петима възрастни няма и диря. Саша бил със избавителна жилетка.



Майка му мощно се надява, че той е оживял с останалите от лодката и се крие в село, за което се счита, че е откъснато от останалата част от Украйна.

"Вярваме в знамение и чакаме всяка потребна информация... Нищо от това нямаше да се случи, в случай че не беше войната. Руските войски го предизвикаха ", споделя тя.



"Намериха свекърва ми, на идващия ден откриха и друга жена, която беше с тях. И двете бяха мъртви. Шестима души, измежду които Саша, се търсят ", споделя смутената майка.

"Но на тези места се водят военни дейности. Има вяра, че моето момченце е съумяло да стигне до близкото село, само че към момента не е допустимо да се ревизира това. До мястото, където е потънала лодката, има две села - Толокун и Сухолуче, само че хората там нямат ток и връзки от близо седмица ", добавя тя.

"Надявам се, че детето ми е избавено от локални хора и е там ", през сълзи споделя Анна.

След апела ѝ в обществените мрежи са получени десетки сигнали от хора в Румъния, Полша, Молдова, Германия и Словакия. Киевчанката получава и съответен сигнал от Румъния, че Саша е открит там, само че след инспекция се оказва, че детето е друго.



"Надеждата и вярата са постоянно с нас. Не съм спала и съм на ръба на изтощението, само че се държа, тъй като към момента има вяра. Саша е бил единственият със избавителна жилетка. Другата лодка е стигнала сполучливо до другия бряг. Продължаваме търсенето и имаме вяра в чудото. Моля ви, помогнете ми да намеря сина си ", прикани Анна.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР