Вече се виждат много добрите резултати от българското председателство, защото

...
Вече се виждат много добрите резултати от българското председателство, защото
Коментари Харесай

Външният министър на Черна гора: Виждат се резултатите от българското председателство

Вече се виждат доста положителните резултати от българското председателство , тъй като в един доста къс период европейските вероятности на Западните Балкани се обрисуваха като извънредно позитивни, съобщи министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович след среща с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

Особено значимо като триумф на председателството е, че успявате да постигнете положителни резултати в една неподходяща световна конюнктура и, връщайки фокуса върху Западните Балкани и тяхната европейска интеграция, ни давате вяра за целия район, означи Дарманович .

Той благодари за експертната и политическа помощ за опитите на Черна гора да стане член на Европейски Съюз . България е един от нашите най-лоялни сътрудници по време на нашия път към Европейски Съюз, уточни Дарманович. Като се има поради, че сме включени в тактиката за развиване до 2025 година като един от най-хубавите претенденти за участие, съм сигурен, че със взаимни старания ще можем да реализираме нужните резултати даже и по-рано, разяснява външният министър на Черна гора. Той уточни, че България и Черна гора могат да развиват своето съдействие в области като туризъм, стопанска система, обучение, вътрешна сигурност.



На въпрос за връзките сред Косово и Сърбия , Дарманович разяснява, че разговорът сред Косово и Сърбия не е елементарен, само че продължава. И двете страни би трябвало да преглеждат обстановката в подтекста на общата си цел - присъединението към Европейски Съюз, разяснява той.Ние поддържаме разговора и ще създадем всичко допустимо да подкрепяме продължаването на този разговор и постигането на позитивен резултат, добави Дарманович.

Министър Екатерина Захариев а уточни, че една от тематиките на диалога е била вероятността на Черна гора за участие в Европейски Съюз. Черна гора е положителният образец от страните от Западните Балкани, приветствам държавното управление на Черна гора за всички старания и промени, които прави и мисля, че, в случай че продължава да работи по този начин безрезервно, тяхното участие ще бъде напълно скоро и 2025 година е напълно действителна дата за Черна гора, означи Захариева. Тя заявява, че Черна гора има цялостната ни поддръжка за отваряне до края на годината на всички останали глави.
 Министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович БГНЕС

На въпрос за връзките сред Сърбия и Косово българският външен министър означи какъв брой е значимо разговорът сред тях да не стопира. Според Захариева европейската вероятност е претекстът, който води до по-бързо нормализиране на връзките сред тях. Европейската вероятност е това, което стимулира страните в района да се пробват да усъвършенстват двустранните връзки, счита тя.

На днешната среща Захариева и Дарманович са разискали и развиването на връзките в региона на туризма, опциите за основаване на общи туристически направления сред България и Черна гора, както и планирането на образуване на стопански конгрес.
 Министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович БГНЕС

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР