Вече са заличени всички залози върху акциите, които са направени

...
Вече са заличени всички залози върху акциите, които са направени
Коментари Харесай

Два оръжейни завода, Ел Би Булгарикум и други държавни предприятия вече не са заложени в Банката за развитие

Вече са заличени всички залози върху акциите, които са направени в минали години, на част от държавните предприятия към Държавната консолидационна компания (ДКК). Сред тях са " Ел Би Булгарикум " ЕАД, " Кинтекс " ЕАД, " Нити " ЕАД и други. До този миг тези сдружения бяха заложени като обезпечения по заема на ДКК към Българската банка за развиване. Това поставяше под риск развиването на стратегически активи за страната, каквито са предприятията под шапката на ДКК.

Това стана допустимо след изплащането на цялата главница на заема на компанията към ББР. По този метод бе прекъснато трупането на лихви, които единствено дотук през годините възлизат на над 22 млн. лева Само за последната година те са в размер на 6 милиона и половина лв.. Припомняме, че за погасяването на заема министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов предприе всички нужни дейности по закон и възвърне първите 45 млн. лв. на ДКК от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана за неосъществения държавен комплекс.

Кредитното обвързване е насъбрано сред 2018 година и 2020 година от ДКК, по отношение на платено предплатено на сдружението, реализатор на несъстоялия се държавен комплекс, както и поради купено обвързване от ДКК през 2018 година, обвързвано с " Кемира " ЕООД, за което към този момент е сезирана прокуратурата и страната продължава да търпи вреди.

С погасяването на заема и със заличаването на всички
залози върху акциите на сдруженията, те към този момент ще могат да се развиват и да внасят дял в бюджета, вместо да не престават да изплащат лихви по заема. " Следващите ни стъпки са свързани с бъдещето на тези предприятия “, акцентира Богданов. По неговите думи с връщането на цялата сума по заема се икономисват обилни средства, които са разходвани досега и които ще бъдат вложени в устойчивото развиване на предприятията отсега нататък.

Министър Богданов бе безапелационен, че във всички случаи на неефективно ръководство, ще бъдат подхванати нужните дейности по закон за отбрана на държавния интерес. Продължава и работата за възобновяване на още финансови вреди, генерирани в предходни години по разнообразни посоки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР