Вече са ясни тримата финалисти, които ще си оспорват признанието

...
Вече са ясни тримата финалисти, които ще си оспорват признанието
Коментари Харесай

Големи имена в битка за Атлет на Европа за 2022 г.

Вече са ясни тримата финалисти, които ще си оспорват признанието за “Атлет на Европа ” за 2022 година. Това са Арманд Дуплантис, Якоб Ингебригтсен и Милтядис Тентоглу. Победителят ще бъде разгласен на специфичната Гала вечер в Талин (Естония) на 22 октомври.

Победител през 2019 и 2021 година беше олимпийският първенец и международен рекордьор на 400 метра с трудности Карстен Вархолм.

Арманд Дуплантис (Швеция)
След 54 опита той съумя да усъвършенства личния си международен връх с преодоляни 6.19 метра в Белград през зимата. Две седмици по-късно той подвигна летвата на 6.20 м на Световното състезание в същата зала и извоюва златния орден с нов международен връх.

На планетарния конгрес в Юджийн през лятото шведът стигна до още един международен връх от 6.21 м, като обширен разбор на този опит сподели, че Дуплантис е бил над летвата с 8.2 см.

Месец след международната купа той защиити и европейското си злато в Мюнхен, поставяйки връх на шампионатите от 6.06 м. От своите 19 надпревари през 2022 година в зала и навън Дуплантис преодоля 6.00 м или повече в 16 от тях.

Якоб Ингебригтсен (Норвегия)
21-годишният норвежец позволи изненадващо проваляне от британеца Джейк Уайтман на Световното на 1500 метра, само че се реваншира с безапелационна победа на 5000 м в Юджийн. На Европейското в Мюнхен нямаше кой да го спре и той се поздрави със златните медали и в двете дисциплини, като на 1500 м реализира и връх на шампионатите от 3:32.76 мин.

Ингебригтсен сложи също и своя първи международен връх в зала, откакто в Лиевен бяга 1500 м за 3:30.60 мин.

Милтядис Тентоглу (Гърция)
Олимпийският първенец в скока на дължина стартира годината със международна купа в зала в Белград с 8.55 м, като с този резултат е шести във безконечната международна класация в зала. 24-годишният грък не съумя да повтори триумфа си на планетарния конгрес навън в Юджийн през лятото, където остана втори. Той обаче взе европейското злато месец по-късно, като го направи с връх на шампионатите и достижение №1 в света за сезона от 8.52 м.

Пет от своите най-силни резултата в кариерата си Тентоглу е постигнал с националния екип на Гърция. Победният опит от 8.55 м на Световното в Белград е вторият най-силен резултат в кариерата му, а 8.52 м от Европейското в Мюнхен третият.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР