Вече са прекратени 3 от 10 досъдебни производства в Кърджали,

...
Вече са прекратени 3 от 10 досъдебни производства в Кърджали,
Коментари Харесай

Бивш лесничей съди МВР: Постигнаха целта си. В Момчилград и по селата се говореше, че съм арестуван

Вече са прекъснати 3 от 10 досъдебни производства в Кърджали, свързани с изборите предишния юли
„ Ще предявя правосъден иск против Министерство на вътрешните работи за нанесени морални вреди. Обмислям компенсацията да бъде най-малко 5000 лв., които ще даря на детска градина или обществен дом, в случай че печеля делото “.

Това съобщи някогашният старши лесничей Шукри Вели, който беше един от тримата арестувани деятели на ГЕРБ при полицейска акция за секване на пазаруването на гласове, пише „ 24 часа “.

Случката е по време на предизборната акция за 46-ото национално заседание през юли 2021 година

Шукри Вели, Хюсеин Садък и Митко Хатибов попаднаха в ареста на РПУ в Момчилград и Кирково по текст от Закона за Министерство на вътрешните работи, съгласно който служителите на реда могат да задържат до 24 часа. И тримата заведоха каузи, които завоюваха в административния съд в Кърджали. Според магистратите арестите са били неправилни. Решенията и по трите случая са дефинитивни и не могат да бъдат обжалвани.

„ Задържаха ме на 7 юли. Към 18 часа служители на реда пристигнаха вкъщи ми и споделиха, че би трябвало да отида с тях в РПУ в Момчилград. Облякох се и потеглих ”, описа Шукри Вели. Според него там е прекарал 2 часа в една стая със полицейски чиновник и от самото начало са си говорили общи приказки.

Към 20 часа Шукри попитал за какво са го извикали въпреки всичко, а събеседникът му споделил, че ще отиде да попита началника.

„ След 15 минути пристигнаха двамата и ми споделиха да сляза в стаята на дежурния. Там обявиха, че от 20 часа съм арестуван и ми връчиха заповед ”, спомня си Шукри. Обяснили му, че претекстовете за задържане са практикуване на напън върху подчинените му чиновници да гласоподават по указан от него метод.

„ Попитах какъв напън мога да оказвам, в случай че месец по-рано бях уволнен от горското. Когато ме водиха за медицински обзор в Кърджали, се оказа, че съм вдигнал кръвно налягане до 190, а кръвната ми захар е 19. Лекарят сподели, че няма по какъв начин да ме оставят в ареста с тези индикатори ”, описа Шукри Вели. Той е отведен назад в РПУ на Момчилград, където останал 15-20 минути в ареста, до момента в който оформят документите, и към среднощ бил освободен.

„ Почувствах се потиснат, и то освен поради часовете, прекарани в полицията. Те си реализираха задачата. Още на идващия ден в Момчилград и по селата се говореше, че Шукри е задържан, че ще влезе в пандиза... ”, сподели някогашният лесничей.

„ В акцията за 46-о национално заседание тези всеобщи арести, сключване на протоколи, изтъкване с пръст, задържанията уплашиха доста хора. В дребните обитаеми места да те прекарат от единия завършек на селото до другия с белезници, появяването на патрулка пред дома ти, обиските респектират и хората стартират да се съмняват. Всичко това си свърши работата и министър Рашков сподели от трибуната: „ 200 000 гласа от ГЕРБ бяха откраднати ”, разяснява случаите регионалният координатор на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева. Според нея поставената задача на вътрешния министър Рашков била изпълнена в политически проект.

„ Сега към този момент нещата излизат нескрито и излиза наяве, че всичко е било предумишлено, а нашите хора са станали жертва на премислен сюжет ”, сподели още Караянчева.

Според нея неприемливо е полицията да задържи някого, тъй като в автомобила си има рекламни и пропагандни материали, които са разрешени от Закона за политическите партии при акция.

„ Работя с тези хора към този момент 15 години и подсигурявам, че те са почтени и честни. Окончателното решение на административния съд сподели, че аз съм била права ”, уверена е Караянчева.

Въпреки правосъдните решения, че тримата са арестувани непозволено от полицията, досъдебните производства не престават.

„ Осем месеца не ни бяха търсили, само че преди седмица ни извикаха още веднъж. Аз обаче съм сигурен, че досъдебното произвеждане ще бъде прекъснато ”, безапелационен е Шукри Вели.

10 досъдебни производства, свързани с изборите, има формирани през юли съгласно информация от прокуратурата. 3 от тях към този момент са прекъснати, а повода за това е, че не са открити данни за осъществено закононарушение. По останалите 7 работата продължава.

22 преписки са формирани по сигнали, свързани с изборни нарушавания за същия интервал, само че по тях са постановени отводи - в хода на инспекцията е открито, че не съставляват закононарушение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР