Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище,

...
Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище,
Коментари Харесай

Италиански медии: Изчезналата българка от Пазарджик е сред жертвите на свлачището

Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище, което през вчерашния ден заля градче на италианския остров Иския. Според италианското издание Il Mattino измежду тях е 54-годишна българка, която по-рано беше измежду търсените - информацията още не е публично доказана.
Прочетете още
Италианските медии съобщават още, че 54-годишна българка от Пазарджик и различен български жител, който я е придружавал, са в неопределеност след опустошителното свлачище в Казамичола.
 
Жената постоянно е пътувала сред България и Италия. Тази седмица тя дефинитивно е взела италианско поданство, с концепцията да се пенсионира в Италия. Сигналът за нейното изгубване е подаден от юриста ѝ в Италия.

По-рано през днешния ден от Министерство на външните работи оповестиха пред Българска национална телевизия, че са известени и консулството ни в Рим ревизира случая. Очаква се и публична информация от италианските управляващи за самоличността на починалите. Още хора са в неопределеност. Правителството разгласи изключително състояние на острова, който се намира на 30 км от Неапол.

Ден след бедствието на остров Иския жителите на крайбрежното градче Казамичола Терме си спомнят с смут претърпяното през вчерашната заран.

Пороят от кална пръст и скални отломъци е тръгнал от скатовете на близката планина, погълнал е всичко по пътя си и е стигнал до морето. Бедствието не е без аргументи. Теренът на вулканичния остров е мощно предразположен на свлачища, а от години има нелегално строителство.

" Вината е на нашите политици, че не се прави подсилване в планината. Изсичат дърветата и това е следствието ", счита локален гражданин.



Стотина поданици от региона на свлачището бяха евакуирани през вчерашния ден. Около двеста души от гражданска отбрана и силите на реда вземат участие в избавителните работи и издирването на изчезнали хора, в което се включиха и водолази. Италианското държавно управление разгласи изключително състояние на Иския за интервал от 12 месеца.

Отпусната е първична помощ от 2 милиона евро за избавителни работи и възобновяване. Казамичола Терме има непрекъснато население от към 8000 души и е прочут балнеокурорт.

В града помнят земетресението през 2017 година, лишило живота на двама души. В края на 19 век градчето претърпява доста по-мощно земетресение и е изцяло разрушено.



 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР