Вече са изплатени сумите за обезщетение в община Минерални бани,

...
Вече са изплатени сумите за обезщетение в община Минерални бани,
Коментари Харесай

Обезщетенията за унищожените домашни свине вече са изплатени в община Минерални бани

Вече са изплатени сумите за обезщетение в община Минерални бани, където 78 стопани са получили в брой по 300 лв., или общо 23 400 лв.. Това е съобщил на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия шефът на ОДБХ - Хасково доктор Георги Илиев, оповестиха от регионалната администрация. В Хасковска област няма случаи на африканска чума по свинете.

Днес ОДБХ изплаща суми в общините Тополовград и Симеоновград. Предстои погашение на сумите в общините Димитровград и Хасково, са допълнили от ОДБХ. Досега там са постъпили 1 341 заявки от стопани, на които ще се платят 300 лв. за разчистване и стерилизация. До момента в региона непринудено са заклани 2 739 прасета.

Според напътствията, описите със стопаните, на които се изплащат тези суми, са обществени и би трябвало да бъдат оповестени от кметствата. "Държим да има публичен надзор, тъй като тук става въпрос за обезщетяване за нерегистрирани животни и хората от самите села, най-много кметовете им, знаят кои собственик отглеждат свине ", е прецизирал доктор Илиев.

По думите на шефа на Държавно горско стопанство инж. Любомир Илиев се издават разрешителни за самостоятелен лов на диви свине, само че в този момент той е доста слаб. Причината е, че по полето към момента има храна и прасетата не отиват до хранилките, е обяснил той.

Директорът на ОПУ - Хасково инж. Радостин Ламбрев е уведомил, че продължава почистването на 20-километровата зона преди ГКПП-та в района, почистването на контейнерите за боклук и осъществяването на стерилизация. Получени са били 35 осведомителни табели от БАБХ.

Вече е почнало монтирането им по основните пътни посоки, на входовете от Турция и Гърция и по отбивките на автомагистралите.

ОДБХ и ОД на Министерство на вътрешните работи вършат непрекъснати инспекции за разпространение на свинско месо с неразбираем генезис по комерсиалните обекти. 24-часов е и контролът в двете кланици в Хасковска област, са уверили санитарните управляващи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР