вече са 54. Само за три години, откакто бяха поставени

...
вече са 54. Само за три години, откакто бяха поставени
Коментари Харесай

Шест пъти се е увеличил броят на контейнерите за даряване на дрехи във Варна

вече са 54. Само за три години, откогато бяха сложени първите съдове на девет места в града, броят се е умножил шест пъти, научи Moreto.net.

Още със заработването си през януари 2019 – а контейнерите провокираха огромен интерес. Само за няколко месеца бяха събрани десетки тонове облекла. Поради огромния интерес извозването на събраните дарения се случва няколко пъти седмично.

Инициативата се осъществя от частна компания взаимно с Българския Червен кръст, по сходство на от дълго време действителен модел в Западна Европа.

Контейнерите за текстил са част от огромна национална акция за разпространение на система за дейно събиране и оползотворяване на облекла и текстилни артикули от популацията. Инициативата започва от Пловдив през 2016 година. Продължи в София, след което мрежата с контейнери се разшири като се включиха Варна, Бургас, Стара Загора, Перник, Асеновград, Велико Търново, Габрово, Севлиево, и още няколко по-малки обитаеми места, а до края на годината следва и Пазарджик, споделят от БЧК.

Към момента в тези градове са ситуирани над 250 контейнера, като е планувано броят им да доближи 1000 през идващите няколко години.

Събраните артикули от време на време се събират и се извозват до профилирана фабрика за подбиране, където при нужда се преработват или се приготвят за наново оползотворяване.

Изискването към текстилните произведения - облекла, домакински текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за приложимост положение и да са прилежно опаковани в торбичка. За всеки събран кг текстил от контейнерите, се отчисляват средства за фондовете на БЧК.

С тези, които са годни за приложимост, се основава спешен запас за подкрепяне от БЧК на потърпевши при бедствия, повреди и рецесии и ще се прави целево даряване на облекла на хора в потребност.
Друга част от текстилните произведения, които са годни за потребление още веднъж като облекла, се изнасят най-вече за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и други Останалите произведения, които не са годни за приложимост по първичното им предопределение, се преработват и рециклират в България или заводи в други страни, като от тях се основават артикули като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната индустрия, топлоизолации и доста други артикули, създавани от рециклиран текстил.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР